top of page

Aerodrom u Nišu dobija novu rulnu stazu i dodatni parking

Preduzeće Aerodromi Srbije je zatražilo od Ministarstva zaštite životne sredine odobrenje za izgradnju rulne staze sa pratećom pozicijom za parkiranje aviona na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu


Foto: Aerodrom Niš

Projektant rulne staze i pozicije za parkiranje aviona Neo Aerodromes Engineering Beograd, poverio je preduzeću Envico Beograd izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Ukupna dužina osovine rulne staze iznosiće 1.680 metara.


Nova infrastruktura će biti integrisana u postojeći deo predviđen za manevarske površine prema ranijim planovima. Ove površine obuhvataju poletno-sletne staze, rulne staze, zemljane poletno-sletne staze, spojnice, pristanišne platforme helidroma, parking pozicije, rezervoar za gorivo, toranj aerodromske kontrole letenja i pripadajuće tehničke blokove.


Cilj izgradnje nove rulne staze je unapređenje kapaciteta aerodroma. Osim toga, planira se izgradnja dodatnih parking pozicija kako bi se zadovoljile potrebe za parkiranjem aviona.


Konstruktivno i saobraćajno, početak nove rulne staze će se uklopiti sa postojećom, dok će kraj biti proširen kako bi omogućio manevarske radnje poput isplovljavanja aviona sa parking pozicije C9. Postoji mogućnost daljeg produženja rulne staze u skladu sa Planom detaljne regulacije.


Podsetimo, aerodorm u Nišu dobija i novu teminalnu zgradu, koja bi trebalo da bude završena i otvorena krajem leta ove godine.


bottom of page