top of page

5 faktora koji utiču na cene avionskih karata - Zašto su letovi trenutno skupi?

Morate platiti za sve - to je svima poznato. Međutim, u slučaju avionskih karata, svaki putnik se jednom zapita: "Zašto su letovi tako skupi?" Kako se određuju ove cene i zašto toliko variraju?


Foto: Ilustracija

Shvatajući da se svet tek oporavlja od globalne pandemije i da je inflacija u 2023. godini izuzetno visoka, postaje razumljivo zašto su letovi sve skuplji. Dodajte tome nedostatak osoblja, povećanu potražnju i visoke cene nafte, i sve to ima smisla.

Ali koliko se tačno povećala potražnja? Upoređujući februar 2022. i februar 2023. godine, promena je eksponencijalna. Domaći letovi širom sveta su pokazali najmanji porast od 25,2%, a ako se pitate zašto su međunarodni letovi tako skupi, niste jedini. U istom periodu, međunarodni saobraćaj na globalnom nivou porastao je za 89,7%. Bilo koja avio-kompanija bi imala teškoće da se nosi s tim.



Od čega zavise cene avionskih karata?


Avio-kompanije koriste složen sistem za upravljanje cenama u realnom vremenu. Umesto pokušaja razumevanja složenih algoritama koji rade u okviru sistema, lakše je razumeti glavne razloge zbog kojih su letovi trenutno skupi. Potražnja je ključna, ali nije jedini faktor koji utiče na cenu leta za vaš san o odmoru. Evo glavnih faktora koji utiču na cene karata:


1. Potražnja

Kada je potražnja visoka, cene karata obično rastu. Tokom špica turistickih sezona ili praznika, kada je veća konkurencija za mesta, cene mogu biti posebno visoke.


2. Sezonalnost

Cene karata često variraju u skladu sa sezonalnim trendovima. U popularnim turističkim destinacijama, cene mogu biti više tokom visoke sezone i znatno jeftinije van nje.


3. Raspoloživost mesta

Kada je broj slobodnih mesta na letu ograničen, cene mogu biti više. Ograničena raspoloživost može biti posledica visoke potražnje ili smanjene letačke kapacitete.


4. Gorivo

Cena nafte ima veliki uticaj na operativne troškove avio-kompanija. Kada cene goriva rastu, avio-kompanije mogu povećati cene karata kako bi nadoknadile troškove.


5. Takse i dažbine

Razne takse i dažbine, uključujući aerodromske takse, sigurnosne takse i poreze, mogu biti uključene u cenu avionskih karata.


Važno je napomenuti da ovi faktori mogu varirati i da su podložni promenama u skladu sa promenama na tržištu i uslovima poslovanja avio-kompanija.


bottom of page