top of page

Štutgart - grad u kojem se spajaju tradicija i avangarda

Štutgart je grad u kojem mogu da se vide odlični muzeji, stare crkve, romantični dvorci, ali i moderna i avangardna umetnost. Ovde se piju fantastična vina, jede dobra hrana, organizuju zanimljivi festivali i prave najprestižniji automobili na svetu.

Štutgart (nem. Stuttgart) glavni je grad nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Sa oko 610.000 stanovnika, Štutgart je najveći grad te pokrajine i šesti po veličini u Nemačkoj. Ovaj grad je s pokrajinskim parlamentom, sedištem vlade Baden-Virtemberga kao i drugim pokrajinskim institucijma, politički centar te pokrajine. Najbliži veći gradovi su Frankfurt (oko 204 km severozapadno) i Minhen (oko 220 km jugoistočno).


Štutgart je nastao od reči stutte što znači kobila. Gart, gard je od slovenske reči grad.

U Štutgartu je 1956. godine izgrađen i prvi TV toranj na svetu, visok 217 metara, koji je u tom trenutku bio pravo čudo građevinarstva. Svi ostali kasnije izgrađeni tornjevi, viši, lepši i moderniji, a među njima i Avalski, liče upravo na ovaj. Na vrhu su, dakle, bili vidikovac i restoran koji se okreće, do kojih se stizalo liftom. Danas niko ne sme da se popne tamo, jer su moderni protivpožarni zakoni zatvorili ovo betonsko čudo.


Muzej Mercedes Benz-a


Ovo je pravo mesto za ljubitelje automobila, i nije ni čudo. Svaki sprat zgrade, koja je sama po sebi izuzetan primer arhitekture i inženjeringa. U muzeju se ističu ne samo evolucija i mehanički modeli, već i brend i puno toga o njegovom osnivaču, Mercedes-Daimler-Benz-u, koji su imali odlučujuću ulogu u formiranju moderne nemačke istorije.Zoopark Vilhelma i Botanička bašta


Ovaj park sagrađen je 1842. godine kao rezidencija kralja Vilhelma 1 iz Vurttemberga u maurskom stilu. Iz istorijskog parka, sa šarmom 1001 noći, razvio se botanički vrt, kasnije je postao zoološki vrt. Sa oko 11.000 životinja od 1200 vrsta i više od 7.000 biljnih vrsta, Vilhelma je jedno od najbogatijih vrtova na svetu.


Poršeov muzej


U Cufenhausenu na nekoliko kilometara od Štutgarta, nalazi se jos jedan muzej automobilske marke medjunarodne slave. Poršeov muzej otvoren je sedamesetih, ali je pre desetak godina renoviran i ponovo otvoren. Muzej otkriva rane dane brenda i prepričava brojne inovacije inženjera i osnivača, profesora Ferdinanda Poršea, čoveka koji je stvorio VV Beetle, kod nas poznatu kao “buba“ i prvi benzinsko-električni hibrid.

Schlossplatz


Schlossplatz je najveći trg u Štutgartu i sedište Nove palate (nem: Neues Schloss) koja je sagradjena između 1746. i 1807. godine. Od njegove izgradnje do sredine 1800-ih korišćen je kao mesto za vojne parade i nije bio dostupan širokoj javnosti. Stoji pored dva druga popularna trga u Štutgartu: Karlsplatz na jugu i Schillerplatz na jugozapadu.


Muzej umetnosti


Kunstmuseum Stuttgart je muzej savremene i moderne umetnosti izgrađen i otvoren 2005. godine. Kubičnu muzejsku zgradu sa 5000 m² izložbenog prostora dizajnirali su berlinski arhitekti Hascher i Jehle. Tokom dana izgleda kao staklena kocka, a noću postaju vidljivi unutrašnji osvetljeni zidovi.


Dvorac “Solitude“


Dvorac “Solitude“, takođe poznat i kao Palata samoće je dvorac u rokoko stilu koji je izgradjen po instrukcijama vojvovode od Vurtemberga Čarlsa Eugena. Dvorac je građen od 1764. do 1769. smešten je na izduženom grebenu između gradova Leonberg, Gerlingen i Stuttgart u Baden-Vurtembergu. Od 1. aprila 1942. godine zamak pripaga gradu Štutgartu, a od 1956. godine, deo je gradske četvrti Štutgart-zapad, uprkos tome sto se nalazi jugoistočno od grada Gerlingen.


Königstraße (Ulica kralja)


Konigstrasse je glavna komercijalna ulica Štutgarta. Duga je 1,2 kilometra i jedna je od najprometnijih trgovačkih ulica u Nemačkoj. Prema istrazivanju iz 2014., Konigsstrasse je bila treća najprometnija šoping ulica u Nemačkoj sa čak 12.795 prolaznika na sat.
Muzeolej Vurtemberg


Mauzolej Vurtemberga sagradio je Vilijam I početkom 1820-ih nakon smrti njegove supruge Katarine Pavlovne iz Rusije. Spomenik je u paladijskom stilu i počivalište Katherine, Villiama i njihove kćerke Marije Friederike Karlotte von Vurtemberg. Kapela je otvorena leti za razgledanje i ima prelep pogled na Štutgart. Iznad zapadnog ulaza stoji natpis „Die Liebe horet nimmer auf“, „Ljubav nikad ne prestaje“.


Stiftskirche


Stiftskirche (Kolegijska crkva) je glavna crkva evangeličko-luteranske crkve u Virtembergu, kao i župna crkva evangeličke (luteranske) crkve u unutrašnjosti grada Štutgarta.

Najstarija arhitektura na sadašnjem zdanju je romanskog stila i iz 13. veka, sa kasnijim proširenjima u ranogotičkom (brodskom) i zatim visokogotskom stilu (hor). Sadašnju crkvu sagradio je grof iz 13. veka Ulrih I, koji je stanovao u Starom dvorcu.


Televizijski toranj


Stuttgart TV Tower je telekomunikacijski toranj visok 216,61 m. To je prvi telekomunikacioni toranj u svetu koji je izgradjen od armiranog betona, i prototip je mnogih takvih kula širom sveta pa i našeg Avalskog tornja. Iako na početku kontroverzan, brzo je postao poznata znamenitost Štutgarta i turistička atrakcija.Kako stići?


Kompanija Wizz Air leti iz Niša do Memingena koji je od Štutarta udaljen oko 150km ili sat i po vožnje. Letovi su dostupni 3xnedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom, a karte možete kupiti na www.wizzair.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Štutgarta
357 views0 comments

Comments


bottom of page