top of page

Šest aktivnih aerodroma u Srbiji - veliki potencijal ili bacanje para?

U Srbiji trenutno ima 33 aerodroma, a za redovni međunarodni prevoz koriste se tri – „Nikola Tesla“, „Konstantin Veliki“ i „Morava“.


Prema rečima Ministarstva saobraćaja, u planu je da u budućnosti na međunarodnim letovima avioni poleću sa šest aerodroma.

Pored Beograda, Niša i Kraljeva, avioni bi uskoro mogli da polete iz Novog Sada, sa Srebrnog jezera i iz Užica.

Niška i kraljevačka luka su u sastavu državnog preduzeća „Aerodromi Srbije“, a u proceduri je i pripajanje aerodroma „Ponikve“ Užice, „Srebrno jezero“ i „Rosulje“ kod Kruševca. I Borani su tražili da se osnivačka prava za aerodrom u njihovom gradu prenesu na Republiku Srbiju, pa bi do kraja godine i njihova pista trebalo da pripadne državi, pišu „Novosti“.


Očekuje se da se i za aerodrom „Čenej“, kod Novog Sada, do kraja godine pokrene inicijativa za spajanje sa „Aerodromima Srbije“, navode u resornom ministarstvu.

Da li je ekspanzija realna ili je ovo bacanje para?


Najave o ekspanziji vazdušnog saobraćaja deluju nestvarno, pa se mnogi pitaju ima li Srbija uopšte dovoljno putnika za sve ove vazdušne luke koje je počela da okuplja pod jednu „kapu“.


Profesor Petar Mirosavljević, prodekan za studije Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, smatra da je potencijal za razvoj ovog vida prevoza ogroman.


„Udruživanje i predavanje nadležnosti nad aerodromima sa lokalnih zajednica na ’Aerodrome Srbije’ je dobar potez“, smatra Mirosavljević.


Srbija treba da razvija habove (čvorišta) za jugoistočnu Evropu i da pokupi sav saobraćaj ka najznačajnijim interkontinentalnim destinacijama“, kaže on, i dodaje da treba težiti međunarodnim letovima poslovnog ili turističkog profila i uvesti elemente šopinga i zabave na putničkom terminalu.


Profesor napominje da putnicima treba ponuditi jeftine takse, što će dovesti do smanjenja ukupne tarife transporta. Na taj način bismo, kako kaže, privukli putnike iz regiona, a aerodrom bi postao samoodrživ i profitabilan.


Nije jasno na osnovu koje studije profesor Mirosavljević iznosi ovakav stav, ili je njegova izjava isključivo iznošenje ličnog mišljenja.

Za sada čini se samo aerodroma u Novom Sadu može imati ekonomsku isplativost i eventualno aeodrom u Užicu gde već postoji mala terminalna zgrada, medjutim izgradnja aerodroma na Srebrnom jezeru za sada se čini kao ”bacanje para” - zaključuje naš portal.


________________

Završen tender za proširenje niškog aerodroma - rezultati i dalje nepoznati


Iako je tender za proširenje niškog aerodroma završen 30.januara, rezulati tendera jošuvek nisu objavljeni, iako je rukovodstvo najavilo objavu istih odmah nakon isteka tendera.


Podsetimo, pobednik na tenderu treba da projektuje novih 5.000m2 zgrade aerodroma za odlazeće putnike, VIP salon za putnike, te da kapacit zgrade proširi tako da ima mogućnost da opsluži 604 putnika u dolasku i u odlasku.





152 views0 comments
bottom of page