Fly Naissus

Feb 291 min

Ryanair najavio poskupljuje avio-karata zbog nedostatak aviona

Irska niskotarifna avio kompanija Ryanair najavila je poskupljenje avio-karata za 10 odsto zbog manjka aviona i kašnjenja u isporuci novih aviona od strane proizvođača

Foto: Arhiva

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair, prema rečima svog generalnog direktora Majkla O'Lirija, razmatra mogućnost povećanja cena avio-karata već ovog leta, i to za 5 do 10 odsto. Takođe, kompanija kompanija navodi da je moguće i dodatno smanjenje letova tokom letnje sezone zbog problema sa isporukom aviona od strane američke kompanije Boeing - navodi se zimedju ostalog u saopštenju.

"Naše prosečne cene avionskih karata su u leto 2023. porasle za 17 odsto, a one će ponovo porasti u leto 2024. godine", najavio je Majkl O'Liri.

Prema izjavama čelnika kompanije, povećanje cena avionskih karata će varirati, može biti veće ili manje od najavljenog, i ističe da će to zavisiti od situacije.

Pored najave povećanja cena, iz kompanije stiže upozorenje o mogućem dodatnom smanjenju letova ovog leta, zbog problema u isporuci 57 novih aviona Boeing 737 MAX 8 koji su trebali ući u saobraćaj do marta. Sada se procenjuje da će do početka letnje sezone stići tek između 40 i 45 novih letilica, što će imati uticaj na plan razvoja mreže ove kompanije.

Irska niskotarifna kompanija predvideo da će prevesti 205 miliona putnika u fiskalnoj godini koja je završava krajem marta 2025. godine. Oni navode da sa manjkom avion kompanija ce mozda morati da smanje ta ocekivanja na 200 miliona, ili ispod toga.

    1170
    1