top of page

Zlatno doba JAT-a: bogatstvo, glamur i jedan od simbola bivše države

Svi oni koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji sedamdesetih i osamdesetih godina sigurno su barem jednom leteli avionom JAT-a, aviokompanije tadašnje države. Zlatne dane JAT-a obeležilo je bogatstvo i glamur. JAT je prvi u Evropi kupio avion Boeing 737, godišnje je prevozio preko pet miliona putnika, a stjuardese JAT-a su na modnim događanjima u Parizu osvajale nagrade za najelegantnije odevene stjuardese.JAT - Boeing 737-300 I Foto: D. Richardson

JAT je bio prisutan na niškom aerodromu najpre kao avio-kompanija Aeroput, kada je 1.maja 1935. izveo let na liniji Beograd-Niš-Skoplje-Bitolj- Solun sa aerodroma kod Trupalskih šuma.


Prvi putnici na tek otvorenom aerodromu Niš

JAT je sa aerodroma kakav danas poznajemo prvi put poleteo davne 1986.godine na dan njegovog grandioznog otvaranja, avionom Boeing 737 (reg.oznake YU-ANI) koji je kompanija nabavila godinu dana ranije, i to kao prvi operater ovog tipa aviona u Evropi.

Pre toga, nacionalni avio-prevoznik Jugoslovenski Aerotransport (JAT) je u periodu od 1971 do 1977 sa niškog aerodroma zajedno sa Pan Adria-om leteo iz Niša do Dubrovnika, Tivta i Splita.
JAT- Jugoslovenski aerotransport DC-9 I Foto: G. Helmer
Sa tek otvorenog niškog aerodroma 86. JAT je istog dana realizovao let na liniji Beograd – Niš – Beograd, avionom tipa DC-9.

U periodu od 1986 do 1999, JAT je sa niškog aerodroma leteo ka 10-tak destinacija širom Evrope, sem u vreme sankcija, i to do Beograda, Tivta, Ciriha, Ljubljane, Londona, Zagreba, Dubrovnika, te do Diseldorfa i Štutgarta preko Beograda odnosno Hamburga preko Zagreba.
Nova kolo-šema JAT-a, 1994-2003


Nakon bombardovanja 1999. godine, 12.oktobra 2003.godine Aerodrom Niš je ponovo otvoren za vazdušni saobraćaj sletanjem aviona JAT-a, tipa B737-300, na liniji iz Beograda.Jat Airways, naslednik JAT-a izmedju 2006-2013

Jat Airways-om (nekadašnji Jugoslovenski aerotransport (JAT) je u periodu od 2004 do 2006.godine povezivao putnike do Ciriha, Tivta, Herakliona, Bodruma i Antalije.


Ovo su ujedno bili i poslednji letovi nekadašnjeg JAT-a da niškog aerodroma sve do dolaska sadašnje nacionalne avio-kompanije Air Serbia.


Letenje nekad i sad


No, način na koji se letelo nekad i danas u mnogočemu je različito. Danas ako nemate kartu za business ili prvu klasu vrlo je verovantno da ćete se 'gnječiti' u ekonomskoj klasi, koja je nekad bila ipak malo komfornija. Fotografije koje je objavio VICE, a koje im je ustupio Muzej vazduhoplovstva u Beogradu izgledaju neverovazno za one koji nisu bili rođeni osamdesetih i nisu imali priliku doživiveti kako je letenje izgledalo prije 25-30 godina.


Interesantno je da je JAT među zadnjim aviokompanijama u svetu zabranio pušenje u svojim avionima. Bilo je to 5. aprila 2002. godine, nekoliko godina nakon što su pušenje u avionima zabranile kompanije British Airways i Lufthansa.Foto: Muzej vazduhoplovstva

Hrana je bila daleko bolja, catering za putnike su radili neki od najboljih kuvata, mesta u avionima je bilo puno više, a bilo je i koncerata, poput ovog koncerta Arsena Dedića.Aresen Dedić - koncert na JAT-ovom letu I Foto: Muzej vazduhoplovstva592 views0 comments

留言


bottom of page