top of page

Zaposleni u Ryanairu najavili štrajk za kraj augusta

Piloti aviokompanije Ryanair odlučili su da stupe u štrajk zbog odbijanja menadžmenta kompanije da im poveća plate i poboljša uslove rada. U saopštenju Udruženja pilota navodi se da će piloti Ryanaira prvi četrdesetosmočasovni štrajk održati 22. i 23. avgusta, a potom će i od 2. do 4. septembra imati obustavu rada


Ryanair, Foto: Marko Stojković

Prvi čovek Ryanaira Michael O'Leary saopštio je prošle sedmice da je kompanija drugo tromesečje završila sa padom profita od 21% i najavio otpuštanje oko 900 pilota i članova kabinskog osoblja.


On je zaposlenima u video poruci preneo da će menadžment uraditi sve što je moguće da bude otpušteno što manje ljudi, a istakao je i da su o tome počeli pregovori sa predstavnicima sindikata.

Konačna odluka o broju pilota i članova kabinskog osoblja koji će ostati bez posla biće doneta krajem avgusta, rekao je O'Leri.


Štrajk je za period od 21. do 25. avgusta najavio i sindikat kabinskog osoblja Ryanaira (SNPVAC), koji je obavestio javnost i da je ova kompanija odlučila da od sledeće godine zatvori svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Faro na jugu Portugalije, što će rezultirati gubitkom od najmanje 120 radnih mesta.Ryanair je u obaveštenju sindikatu o zatvaranju baze iz koje leti deset njegovih aviona tokom letnjeg perioda, naveo da je ta odluka posledica sveobuhvatnijih planiranih rezova usled slabije zarade avio-kompanije, prizemljenja Boingovog aviona "737 max" i zabrinutosti zbog Brexita, izjavio je predsednik SNPVAC Fernando Gandra.


Menadžment kompanije uradi će sve što je moguće da bude otpušteno što manje ljudi naveo je O´Leri.

Na upit Reutersa, portparol Ryanaira nije želeo ni da potvrdi ni da negira zatvaranje baze, ali je rekao, kao što je ranije najavljeno, da će "brojne baze Ryanaira biti ukinute ili zatvorene ove zime", uglavnom zbog kašnjanja u isporuci do 30 Boingovih aviona "737 max".


Za sada nema podataka da li će ovaj štrajk imati posledice na letove koja ova avio kompanija obavlja iz Niša.


Izvor: Agencije

63 views0 comments

Comments


bottom of page