top of page

Zanimljivosti: Zašto posada gasi svetla u avionu tokom poletanja i sletanja?

Verovatno vam se do sada desilo da dok strpljivo čekate poletanje ili sletanje, kabinsko osoblje iznenada ugasi ili prigusi svetla. Ovaj koristan signal daje do znanja da će avion uskoro poleteti odnosno sletiti, ali da li znate zašto posada zapravo ovo radi?


Foto: Ilustracija

Bezbednosna procedura


Primarni razlog zbog čega se svetla u kabini aviona gase ili smanjuju neposredno pre poletanja i sletanja, važan je bezbednosni postupak. Osvetljenje se prigušuje iz razloga što putinicima treba podignuti nivo pripravnosti na najviši nivo- u slučaju opasnosti. Naime, putnicima koji se nalazi u avionu u trenutku poletanja ili sletanja potreban je najbolji vid za slučaj da nešto krene po zlu. Ljudskom oku potrebno je između 10 i 30 sekundi da se potpuno prilagodi okruženju, što u ovim situacijama može biti ključno za bezbednost.


Prigušivanjem svetala osigurava se da su svi putnici spremni za uslovima slabijeg osvetljenja. Ovo može biti apsolutno kritično ako se avion mora evakuisati noću, jer bi vremenski period koji bi vam trebao da prodje da biste se prilagodili uslovima slabog osvetljenja teoretski mogao da bude ključan za bezbednu evakuaciju.

Zastor na prozoru


Zatamnjivanje svetla takođe je povezano sa podizanjem roletni odnosno zastora na prozoru na avionu, a dve mere zajedno obezbeđuju da unutrašnjost aviona bude preplavljena prirodnom svetlošću, a putnike navinke na idealne uslove u slučaju bilo kakvih hitnih slučajeva. Sva sreća, u ogromnoj većini slučajeva ovo je samo nepotrebna predostrožnost. Takodje, u slučaju hitne situacije, osoblje aviona mora da odluči koju stranu aviona će koristiti za iskrcavanje putnika, a prozori im pomažu da brzo donesu tu odluku.


Imate pitanja?

Pišite nam na flynaissus@gmail.com

493 views0 comments

Comments


bottom of page