top of page

Zanimljivosti: Najveći terminal na svetu ima krovni prozor veličine 50 niških aerodroma zajedno

Potreba za avionskim prevozom je sve veća, a mnogi aerodromi u svetu se šire i otvaraju nove terminale, ali trenutno samo jedan može da ponese titulu najvećeg na svetu


Smešten 45 kilometara od Pekinga, aerodrom Dasing (Daxing) može se pohvaliti impozantnom površinom od preko 700.000 m2, što ga čini najvećim aerodromom na svetu.


Najveća vazduhoplovna luka delo je kompanija Zaha Hadid Architects i ADP Ingénierie. Više "krakova" proteže se iz centralnog dela i stoga aerodrom svojim izgledom mnoge podseća na morsku zvezdu. Na sredini samog terminala nalazi se ogroman krovni prozor čija je veličina jednaka 50 niških aerodroma zajedno.


Kompletan aerodrom izgrađen je za nešto više od 4 godine, taman toliko koliko su naši političari obećavali toranj na niškom aerodromu koji jošuvek nije ni započet.


Izgradnja terminala koštala je oko 11,5 milijarde dolara, a sa aerodroma "Dasing", putnici će moći da lete ka 112 destinacija širom sveta.


Kompaktna krakasta forma omogućava da maksimalan broj letelica bude parkiran direktno kod terminala i sa minimalnom udaljenošću od centra, što u mnogome olakšava kretanje putnika i stoga ne zahteva korišćenje automatizovanih šatl vozova.


Novi aerodrom ima četiri piste i godišnje će moći da primi do 620.000 letova. Projektom je predviđeno da do 2025. godine njegov kapacitet bude 100 miliona ljudi. Takođe, do 2025. godine novi aerodrom bi trebalo da obradi do dva miliona tona tereta godišnje.215 views0 comments

Comments


bottom of page