top of page

Zanimljivosti: Evo šta je nekada pisalo u pasošu Kraljevine Jugoslavije kao poruka iseljenicima

Prošlo je već više od jednog veka od kada su se počeli izdavati pasoši nekadašnje Kraljevine Jugoslavije, a i dan danas je vrlo zanimljivo šta je u njemu pisalo kao savet ljudima koji su iz nje odlazili


U potpunosti vam prenosimo šta je pisalo u pasošu Kraljevine Jugoslavije kao poruka iseljenicima:

Foto: Ilustracija I Fly Naissus

"Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i deci.


– Budi posve spreman za iskrcanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro.


– U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan; pokoravaj se zakonima i vlastima; ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj.


– Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će Te poštovati i tražiti radnici i poslodavci.


– Ne opijaj se i ne kockaj.


– Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer Ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima.


– Ako Ti je potreban kakav savet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika.


– Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom decom razgovaraj samo na maternjem jeziku bez obzira da li su deca rođena u starom kraju ili u novoj zemlji.


A sada bilo Ti sretno i do viđenja!

Znaj, da će se Tvoja otadžbina veseliti Tvome povratku."1,526 views0 comments

Comments


bottom of page