top of page

Zanimljivosti: Šta znače pojedine reči koje piloti i njihove kolege koriste kao šifre tokom leta

Mnogima je potpuno nezanimljivo da svaki put pre leta gledaju sigurnosne procedure u slučaju opasnosti, kako da stave pojas za spasavanje i jedne te iste procedure, medjutim to je samo deo stvari koje bi trebali da znate pre odnosno tokom leta

Foto: Ilustracija


Ono sto retko ko od nas zna je šta znače šifrirane reči koje piloti i kabinsko osboblje govore, a nama su potpuna misterija. Jedan od članova posade otrkio nam je šta zapravo te šifrirane poruke znače, pa ako imate strah od letenje bolje je da ovaj tekst preskočite.


U odredjenim situacijama u toku leta piloti i kabinsko osoblje komuniciraju šifrovanim porukama kako ih putnici ne bi razumeli i ne bi krenuli da panice što nikako ne bi bilo dobro kada se radi o situacijama kada treba ostati pribran.


Letenje se smatra najsigurnijim načinom putovanja, manje rizičnim i od pešačenja tvrde na Masačusetskom institutu tehnologije. Prema "Njujork tajmsu", posle svakodnevnih putovanja avionom tokom 123.000 godina, putnik bi i dalje mogao da očekuje da bude živ.

Jedna od takvih šifrovanih poruka je “TWO FOR ONE SPECIAL” – ovu šifuru najcešće koriste piloti tokom lete, a neposredno pre sletanja. Medjutim, ovde se ne radi ni okakvom popustu niti akciji koje je za vas spremila avio-kompanija, već o najavi manevra koji, ruku na srce, ne predstavlja opasnost za putnike.

U pitanju je najava toga da će avion, nakon što dodirne tlo prilikom sletanja, odskočiti pre nego što se definitivno prizemlji, a što može biti uzrokovano prebrzom prilasku pisti, klizavovom terenu usled kiše ili nakrivljenom položaju letelice.


Ono sto svakako ne bismo voleli da čujemo je šifra “PAN-PAN” koji radiotelefonistima poručuje da postoji urgentna situacija koja, barem u tom trenutku, ne predstavlja momentalnu opasnost za bilo čiji život ili bezbednost , ali zahteva pažnju spasilačkih ekipa, koje treba da budu u pripravnosti da reaguju.

Koren ovog izraza je u fracuskom jeziku, na kom “panne” znači slom. Upravo odavde potiče i bekronim (fraza formirana od postojeće reči, imena ili akronima) “POSSIBLE ASSISTANCE NEEDED”, kao i “PAY ATTENTION NOW”.


Najopasnije šifra je svakako “MAYDAY” signal koji označava nadolazeću opasnost po život, pozivajući nadležne (policiju, vatrogasce, razne vrste spasioca) da odmah batale sve druge aktivnosti i otpočnu spasavanje.


Uvek se koristi tri puta, kako neko ovaj alarm ne bi prečuo ili pomešao sa drugom reči, a nastao je takođe od francuskog m’aider (pomozi mi). Njegov ekvivalent je međunarodni poziv upomoć SOS, koji je kao izdanak Morzeove azbuke “mayday” zamenio 1927. na Internacionalnoj konvenciji radiotelegrafista u Vašingtonu.


211 views0 comments

Kommentare


bottom of page