top of page

Za 80.000 praznih sedišta iz Niša, Air Serbia za šest meseci od države dobila 2,5 miliona evra

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu je prošle godine imao 422.255 putnika, što je za 20% više nego pretprošle godine, kada je kroz aerodrom prošlo 351.581 putnika. Medjutim, kritičari trvde da nema mesta slavlju, jer je 80.000 mesta na letovima kompanije Air Serbije u prvih 6 meseci operacija bilo prazno, a država je za prazna sedišta izdvojila oko 2.5 miliona evra


Foto: Aerodrom Niš‏

Iako je sa niškog aerdoroma prema zvaničnim podacima u 2019. godini leto 20% više putnika i sletelo i poletelo više aviona nego ikada, tacnije 28% više nego pretprošle godine, kritičari tvrde da je takav rast broja putnika isuviše mali za budžetski novac koji se rasipa na linijama Air Serbije.

Činjenica je da je Aerodrom Niš prošle godine imao oko 70.000 putnika više nego 2018, a da je ovakav rast u najvećem rezultat pokretanja 12 linija Air Serbije sredinom jula.


Od ukupnog prošlogodišnjeg broja putnika kompanije Wizz Air, Ryanair i Swiss prevezli su oko 335.000, dok je Air Serbia na svim linijama prevezla samo 65.000 putnika

Država je za period jul-decembar 2019. godine sa Air Serbiom ugovorila kapacitete za 144.000 putnika, a prevezeno je i prodato karata za oko 65.000 putnika, što znači da ona sa 2,5 miliona evra – koliko iznosi državna subvencija za pola godine, pokriva troškove i takozvanu razumnu dobit za skoro 80.000 praznih mesta u avionima.


Popunjenost aviona Air Serbije je manja od 50% i to je sada nesporno – izjavio je Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“, koja je u vreme dok je bio na njenom čelu kroz studije i elaborate uređivala poslovanje „Konstantina Velikog“ u redovnom saobraćaju – prenosi list Danas.


On dodaje da je sada, takođe, lako uporediti rezultat u vreme dok je aerodrom bio u vlasništvu grada Niša, kada je bez subvencija imao 355.000 putnika, i danas, kada je „iz budžeta bačeno 2,5 miliona evra za 65.000 putnika koje je prevezla Air Serbia.


I tu nije kraj. Niški aerodrom je ponovo gubitaš i prima direktne subvencije za pokriće operativnih troškova, kao što ih prima i aerodrom u Kraljevu, gde je Air Serbia primila 2,7 miliona evra za jednu i po liniju u Kraljevu. Tako će, dakle, država u konačnom godišnje ukupno plaćati najmanje devet miliona evra raznoraznih subvencija za oko 150.000 putnika koje će ova kompanija prevesti na oba ova aerodroma. I sve to bez novca za investicije koje su preko potrebne na oba aerodroma i mere se desetinama miliona evra. To je potpuno neodrživo i besmisleno. Ne znam čime bi trebalo da budemo zadovoljni, situacija je pre za zabrinutost – rekao je Avramović.Tender za proširenje niškog aerodroma


“Aerodromi Srbije“ su ovih dana raspisali javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije dogradnje i adaptacije zgrade terminala na niškom aerodromu.

Prema konkursnoj dokumentaciji, postojeća zgrada niškog aerodroma trebalo bi da bude dograđena, kako bi dobila više „ček in“ šaltera za registraciju putnika, te veći prostor za obavljanje carinske i pasoške kontrole. Putnici će dobiti i novi prostor za različite komercijalne sadržaje, VIP salon i ambulantu. Rok za podnošenje ponuda je 30. januar.Izvor: Danas

1,158 views0 comments

Comments


bottom of page