top of page

Zašto je izlazak iz aviona uvek tako haotičan?

Ukoliko ste mislili da je problem nekontrolisanog izlazka iz aviona, koji mnogo puta vise liči na stampedo nego na dolazak putnika na svoje odredište u našem mentaliteta ili nevaspitanja - prevarili ste se. Veliki broj studija pokušava da pojednostavi proces izlazka iz aviona, ali se susreću sa jako velikim problemima, jer je teško je promeniti običaje i anksioznost putnika


Foto: Ilustracija

Svaki put kada avion sleti, i isključi se signalizacija za vezivanje sigurnosnih pojaseva nastaje stampedo putnika koji želi da što pre napusti avion. Proces izlazka iz aviona je antiteza ukrcavanja, kada putnici ulaze uredno i mirno, jedan po jedan. Medjutim, postoji li način da se to promeni?


Video koji kruži internetom, a koji je i naš portal nedavno podelio, pokazuje da je to ipak moguće. Snimila ga je stjuardesa Louise Vadebonkouer na letu kanadske aviokompanije West Jet. Na videu se možete jasno videti kako putnici ustaju red po red, jedan po jedan. Strpljivo čekaju da dođe njihov red i mirno odu prema izlaznim vratima. Ali..

Postoji trik!
S jedne strane, svi putnici na snimku su zapravo radnici u naftnoj industriji koji obično putuju zajedno. Dovoljno je da je neki šef da naređenje kako se iskrcati i stvar je rešena. Još jedan detalj: oni veoma retko nose ručni prtljag. A to je glavni razlog kašnjenja napuštanja aviona, posebno ako je kofer težak i putniku je potrebna pomoć ili je van njihovog domašaja.


Ukoliko imate presedanje na drugi let, a imate malo vremena do narednog leta obratite se kabinskom osoblju pre sletanja, kako vam bilo omogućeno da se iskrcate pre ostalih

Ne zaboravite, kada avion sleti na pistu ostanite na svojim mestima sve dok se znak za obavezno vezivanje pojaseva ne isključi. Tek kada avion zauzme svoje parking mesto ispred terminala tada odvežite svoje pojaseve i polako sačekajte svoj red i bez žurbe napuste avion.

97 views0 comments

Comments


bottom of page