top of page

Wizz Air - povećanje popunjenosti na linijama i isporuka Airbusovih aviona nove generacije

Madjarska niskotarifna avio kompanija Wizz Air objavila je značajan napredak u popunjenosti kapaciteta i broju putnika, u proteklih godinu danaPrema tvrdnjama ove kompanije, broj putnika porastao je za skoro 10% u martu na više od 2,7 miliona, što je ukupno 34,57 miliona preveznih putnika do 31, marta. Ovi rezultati dolaze nakon turbulentnog trećeg kvartala, u kojem je kompanija otkrila da je 90% učešća u dobiti pre oporezivanja smanjena zbog povećanja troškova goriva i povećanja plata pilotima.


Iz kompanije navode da je neto dobit ove godine u gornjoj polovini očekivanog, zbog povećanja potražnje, te da će za godinu do 31. marta on biti izmedju 270 i 300 miliona eura.


Wizz je navodi da je potražnja ostala visoka, dok je njen operativni učinak poboljšan, sa samo jednim otkazanim letom u martu 2019. u odnosu na 68 u istom periodu prošle godine.

Faktor popunjenosti je tokom marta povećan na 94,1%, sa 91,5%, dok se kapacitet povećan za 6,9%.

Za novu finansijsku godinu, avio-kompanija predviđa rast prihoda od 4% po dostupnom sedištu po kilometru tokom prvog kvartala.


Flota ove kompanije takođe nastavljada se širi, te je kompanija nedavno u svojoj floti dodala dva potpuno nova aviona tipa Airbus 321NEO, kao i dva aviona Airbus 321CEO.

"Dolazak aviona Airbus A321NEO značajno će poboljšati naše uslove razvoja i predstavlja prekretnica za našu kompaniju"- saopštio je Wizz Air.Ceremonija isporuke prvog od 184 aviona A321NEO kompaniji Wizz Air. Foto: Airbus

Airbus A321NEO pokreću motori Pratt & Whitney GTF, i ima 239 sedišta u jednoj klasi, a Wizz Air navodi da avion ima maksimalnu fleksibilnost i minimalnu potrošnju goriva što ga čini avionom sa trenutno najniže moguće operativnim troškovima na tržištu.


Flota Wizz Air-a, krajem marta sastojala se od 112 aviona. Iz kompanije navode da su i ove godine proglašeni za najbolju niskotarifnu aviokompaniju u regionu Centralne i Istočne Evrope, te da su dobitnici nagrade „Best Cabin Crew“, kao deo godišnjih nagrada CESAAR-a.


Avio kompanija Wizzair iz Niša leti na ukupno pet linija prema Bazelu, Dortmundu, Memmingenu, Malmeu i Beču, dok se spekuliše da će upravo ova kompanije obavljati neku od 12 najavljenih linija od javnog značaja, a čije ćemo rezultate imati početkom maja meseca ove godine.


83 views0 comments

Comments


bottom of page