top of page

Wizz Air pokreće postupak protiv Ryanaira zbog brenda Buzz

Dva evropska velikana Ryanair i Wzz Air našla su se u otvorenom su sukobu zbog breanda Buzz, podružnice Ryanair grupeIlustracija: Buzz

Madjarksa avio-kompanija Wizz Air je ranije podnela tužbu protiv kompanije Ryanair, kako bi sprečila rivalsku kompaniju u korisćenju brenda Buzz. Prema rečima madjarske kompanije Wizz Air, brend "Buzz" veoma slična imenu "Wizz".


Najveća evropska avio-kompanija, uložiće žalbu na privremenu zabranu madjarskog suda kojom je kompanija Buzz, podružnica grupe Ryanair Group, blokirala korišćenje brenda Buzz u ovoj zemlji. Odluka da se obustavi poslovanje Buzza na mađarskom tržištu doneseta je na zahtev avio-kompanije Wizz Air. "Zbog veoma niskih cena kompanije Buzz je na putu da postane poljska avio kompanija broj jedan i jasno je da je Wizz Air zabrinut zbog konkurencije sa nižim cenama i boljim uslugama zbog čega pokušavaju da nas blokiraju da koristimo ovaj brend u Majarskoj. Usput, kompanija Wizz Air iz dana u dan smanjuje avione i kapacitete u prestonici ove zemlje. Umesto toga, Wizz bi trebao da prestanu da gubi vreme sa advokatima i počne da se fokusira na smanjenje troškova kako bi se nadmetali sa kompanijom Buzz”- navodi se u izjavi izvršnog direktora komapnije Ryanair, Majkla Olerija.


Ryanair je kupio brend Buzz od kompanije KLM


Buzz je nastao 1999. god. mnogo pre nastajanja kompanije Wizz Air, kada je holandska avio kompanija KLM osnovala niskobužetnu avio kompaniju regionalnog KLM UK-a. Kompanija je počela je sa radom 4. januara 2000. god. avionima tipa BAe 146. Nedugo zatim u flotu su stigli i avioni tipa Boeing 737-300. Cilj ove kompanije bio je da se suprotstavi niskobudžetnim avio-kompanijama na trštištu Velike Britanije, izmedju kojih je bio i trenutni vlasnik kompanija Ryanair.


Avio kompanija Buzz trenutno u svojoj floti ima 47 aviona tipa Boeing 737-800NG i u potpunom je vlasništvu kompanije Ryanair.

110 views0 comments

Comments


bottom of page