top of page

Wizz Air - pad zarade u Srbiji u prvom polugodištu 8%

Madjarski niskobudžetni avio-prevoznik Wizz Air zabeležio je pad dobiti u šest zemalja u odnosu na prvo polugodište 2018. godine, medju kojima se izmedju ostalih nalazi i Srbija
Uprkos tome, Wizz Air bio je profitabilan na svim tržištima na kojima je bio prisutan tokom prve polovine finansijske godine, s izuzetkom Maroka. Zabeležen je rekordni profit u prvom polugodištu za finansijsku godinu 2020. (april - septembar) u iznosu od 371,5 miliona evra.


Kompanija sa sedištem u Budimpešti mogla bi uskoro operativnom maržom da preuzme od Ryanair titulu najprofitabilnije evropske aviogrupe, pište portal Ex-Yu Aviation.


Najveći rast dobiti zabeležen je u Moldaviji, s maržama koje su porasle 72 odsto, dok je najveći rast dobiti bio na relacijama u Veliku Britaniju i iz nje, za jedanaest miliona evra. Ukupno, Rumunija je bila najprofitabilnija zemlja. Tu je dobit na rutama iznosila 58 miliona evra.


Prema platformi za analizu performansi aviokompanije Apeks, Wizz Air je između aprila i septembra zabeležio operativni profit u Srbiji od oko 3,6 miliona evra, a u odnosu na isti period prošle godine, to je pad od osam odsto.


U Bosni i Hercegovini, gde ima bazu u Tuzli, zarada na rutama iznosila je 2,4 miliona evra, što je smanjenje od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom navedenog razdoblja, Wizz Air pokrenuo je novu sezonsku uslugu iz Beograda do Liona i povećao frekvencije i kapacitete na nekoliko ruta.

Istovremeno je održavao sličan broj letova iz Tuzle kao i prošle godine.

69 views0 comments

Comments


bottom of page