top of page

Wizz Air otpušta 1000 zaposlenih zbog krize izazvane koronavirusom

Madjarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air otpustiće oko 20% zaposlenih kako bi se izborio sa krizom u avio-saobraćaju izazvanom koronavirusom saopštila je ova kompanijaWizz Air I Foto: H.Gabor

Oko 1000 radninka madjrske niskotarifna avio-kompanije Wizz Air biće otpušteno kao posledica sa krizom u avio-saovraćaju usled izbijanja pandemije virusom Covid-19. Ovaj broj čini petina od ukupnog broja zaposlenih saopštio je Jožef Varadi, generalni direktor kompanije u saopštenju za medije.

Varadi navodi da se kompanija suočava sa drastičnim padom saobraćaja i operacija i da je u martu zabeleženo 34% manje letova u odnosu na isti period prošle godine. Wizz Air trenutno koristi samo 3% postojećih kapacietat, a većina linija je obustavljeno.

Pored ovih meria kompanija je odlučila da smanje broj članova upravnog odbora i menadžera za 22% kao i da im se ostalim rukovodiocima smanji plata za oko 14%. Najavljeno je i smanjenje plate pilota, kabinskog osoblja ali i administrativnih radnika.

„Preduzimamo razne mere kako bismo sačuvali kompaniju tokom trajanja krize“, izjavio je Varadi i dodao da se već uveliko radi na strategiji za period nakon pandemije.

Mardjarski Wizz Air jedna od finansijski najlikvidnijih avio-kompanija u Evropi, sa balansom od 1,5 milijardi evra. U periodu od januara do kraja marta 2020. zabeležila je gubitak izmedju 70 do 80 miliona evra.

102 views0 comments

Komen


bottom of page