top of page

Wizz Air: Očekujemo normalizaciju avio-saobraćaja početkom jula

Madjarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air očekuje da će do normalizacije avio-saobraćaja koji je privremeno suspendovan usled pandemije coronavirusom Covid-19, biti obnovljen do julaFoto: Ilustracija/Flynaissus


U izjavi generalnog direktora aviokompanije Jozefa Varadija navodi se da će situacija u aprilu biće slična onoj u martu i da će se letovi tamo gde jošuvek koji nisu otkazani menjati iz dana u dan, te da ce uobičajeni avio-saobracaj biti obnovljene do jula.


Wizz Air obavlja 20% manje letova od predviđenih, desetina aviona prizemljeno, dok su provremeno suspendovani letovi iz Niša, Beograda, Tuzle, Skoplja.

Wizz Air je bio prisiljen da obustavi sve operacije u bivšoj Jugoslaviji zbog zatvaranja aerodroma na svoja tri glavna tržišta u regionu.


Prema rečima direktora Wizz Air-a kompanija je prema industrijskim studijama jedna od najjačih aviokompanija na svetu u pogledu likvidnosti i solventnosti, te da se kompanija za sada može samofinansirati i bez letova u narednih tri godina.

On takodje navodi da mnoge avio-kompanije imaju samo jedan do dva meseca likvidnosti, te da mnoge već pokušavaju da dobiju zajmove ili pregovaraju sa vladama o finansijskoj pomoći, inače neće moći da prežive. Čak i ako dobiju tu pomoć, njihovi planovi drastično će se promeniti jer će novac morati da se vrati. Očekujemo da će slabije aviokompanije nestati ili nastaviti da slabe, dok će one jače moći da se pokrenu u znatno boljim tržišnim pozicijama posle krize, navodi Varadi.


159 views0 comments

Comments


bottom of page