top of page

U fokusu: Air Serbia - od drugačijeg koncepta poslovanja do prvog leta iz Niša

Iako poslovni planovi kompanije Air Serbia do pre nekoliko godina nisu prepoznavali aerodrom "Konstantin Veliki" kao potencijal sa kojeg bi njeni avioni prevozili putnike, danas nekoliko godina kasnije očekujemo poletanje prvog aviona nacionalne avio kompanije sa niškog aerodroma za Nirnberg, a za nekoliko dana ka ostalih 11 destinacija


Foto: Capa

Od toga da sa niškog aerodroma nema dovoljno putnika, te da Air Serbia ima drugačiji koncept poslovanja, koji je baziran na tome da svoje letove obavlja isključivo sa beogradskog aerodroma – za nekoliko godina promenjene su u strateški cilj države i kompanije za pokretanje čak 12 linija iz Niša.


Šta se zapravo promenilo?


Air Serbije je u medjuvremenu čini se naglo promenila svoju poslovnu politiku kada je niška vazdušna luka u pitanju. Da li zbog dolaska najvećih evropske avio kompanije u Niš, poput Ryanaira, Wizz Aira i Swissa ili zbog državne pomoci za takozvane linije od javnog interesa ostaje nedoumica. Nekadašnji direktor Air Serbije, Dane Kondić tvdilo je svojevremeno da Ryanair koji leti iz Niša ne predstavlja konkurenciju Air Serbiji, ali izgleda da su ¨low costeri¨ipak bili trn u oku nacionalnoj avio kompaniji.


Još 2015.godine pre pokretanje prvih letova kompanije Wizz Air iz Niša, predstavnici privrednih udruženja i razvojnih institucija južne i istočne Srbije više puta su bezuspešno pozivali Air Srbiju da pokrene letove sa aerodroma „Konstantin Veliki“

Po svemu sudeći, nacionalna avio kompanija čekala je otvaranje takozvanih PSO linija, odnosno linije od javnog značaja, pa je tako jedina ispuinila uslove na medjunarodnom tenderu koji je nedavno raspisala Vlada Srbije, za 12 linija od javnog značaja.Potpisivanje uvora sa Air Serbijom, Foto: MGIS

Država je tako na sebe preuzima plaćanje troškova do ekomske isplativosti letova. Takvi letovi postaju vrlo jeftini, a što bitno povećava potencijale ove linije. Air Serbia je dobila 12 diretnih linija iz Niša, a kako neki strucnjaci tvde neke od njih izabrane su kako bi direktno konkururisale postojećim linijiama koje održavaju niskotarifne kompanije iz Niša bez subvencija. Oni takodje navode da bi ovakva pomoć mogla u budućnosti da „otera“ nikotarifne avio kompanije iz Niša, zbog nezdrave konkurentnosti i uslova koje je država stvorila subevncionisanjem ovih letova.


Ono što je svakako šokiralo je i visina dobijene pomoći za ove letove u iznosu od 5 miliona evra godišnje, što je jedna on najvećih subvencija u regionu, ali i Evropi. Tako ce država za ove letove do 30. juna 2023. godine. potrošiti čak 15 miliona evra.


Air Serbia i Republika Srbija ovim subvencijama ispravljaju grešku koju su napravili čekajući otvaranja velikog broja linija niskotarifinih avio kompanija, dok je nacionalni avio prevoznik tvrdio da iz Niša nema ko da leti.

Stručnjak za avijaciju Alen Scurić tvdi da kroz ove subvencije, država legalno finansira Air Serbiju, obzirom da od 2017. postoje i legalni problemi daljeg finansiranja. Srbija više nema modaliteta finansiranja kakve je imala limitiranom i unapred planiranom aktivnošću do 2016. Finansiranje Air Serbije je bilo planirano, jasno definisano i samim time dozvoljeno. Sada je njeno navodno sufinanciranje daleko teže i pod većom lupom javnosti i institucija, pogotovo Evropske unije.


Upravo iz tih razloga, nedavno je slovenačka avio kompanija Adria Airways, podnela žalbu protiv kompanije Air Serbia institucijama Evropske unije o navodnoj nezakonitoj državnoj pomoći koju je toj kompaniji pružila srpska vlada.


Nekoliko dana kasnije, na ove izuzetno teške optužbe na račun Vlade, premijerka Ana Brnabić izjavije je: "Srbija u potpunosti poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ne dajemo državnu pomoć, tako da smo u tome potpuno čisti", medjutim agumenti su, smatraju stručnjaci, na slovenačkoj strani.


Iako se mnogi putnici raduju dolasku Air Serbiije, ne možemo da ne primetimo da bi velika većina nas volela da je Air Serbiju u Nišu videla mnogo ranije i to pod istim uslovima kao i sve ostale avio kompanije koje trenutno lete iz Niša, a da je novac koji je dobila nacionalna avio kompanija uložen u dotrajalu i staru zgradu terminala niškog aerodroma čiji su kapaciteti odavno premašeni.


Prvi avion Air Serbije poleće večeras u 20:05 sa niškog aerodroma ka Nirngbergu o čemu će portal Fly Naissus dodatno izveštavati u toku dana.

205 views0 comments

Comentarios


bottom of page