top of page

TRIP REPORT: Naličje srpske sramote i zašto je Konstantin Veliki ponovo umro

Putovanje iz Niša do Berlina kompanijom Ryanair po ceni karte od 10 evra, sa mesta koje liči na sve, samo ne na međunarodni aerodrom
Prema jednoj legendi, Konstantin Veliki reši jednog dana da siđe na zemlju, po prvi put od svog junačkog odlaska i da krene stazama svojih uspeha i svoje slave. Krene tako od Rima, uveri se da ga i dalje obožavaju, vole, slave i poštuju, pa nastavi putem Konstantinopolja, koji je u međuvremenu promenio ime, ali njegovu slavu nije pomutio ni mrvicu. Izobilazi on tako i sve druge staze i bogaze na kojima je izvojevao velike pobede da bi, na kraju ove reinkarnirane turističke ture pun ponosa završio u Nišu.


Već na ulazu mu nije bilo jasno da li je to zaista njegov rodni grad, ali, čuvši neke prolaznike kako pričaju o najvećem regionalnom aerodromu koji se zove upravo Konstantin Veliki, reši da se uputi i on tamo. Legenda navodno kaže da je, ušavši u zgradu ovog zdanja i videvši kako ona sramotno izgleda, Konstantin Veliki rešio da ponovo umre i da se više nikad ne vrati.


Terminal niškog aerodroma

Ipak, ovo nije priča o legendama, još manje je priča o Konstantinu Velikom, jer o njemu smo verovatno već sve naučili u školama... ili ipak nismo... Ovo je mali vodič za sve koji žele da lete jeftino, priča o tome kako izgleda jedno obično putovanje i šta čeka sve one koji odluče da otputuju sa drugog srpskog aerodroma - iz Niša, nekom od low cost kompanija. Pročitajte ovaj mali vodič, urađen na primeru puta Ryanairom iz Niša do Berlina, po ceni od 10 evra, krenite za nama.Foto: Ilustracija

RYANAIR, KUPOVINA KARATA ONILINE (OCENA 5/5)


Odlučili smo da iskoristimo povoljne cene karata u ovom periodu i preko neke od low cost avio kompanija otputujemo na 3 dana u Berlin. Kako i dolikuje, da bismo krenuli na  putovanje prvo smo morali da bukiramo karte. Učinili smo to uz pomoć mobilne aplikacije Ryanair kompanije, koja ima jeftine letove od Niša do Berlina. Aplikacija je vrhunska, izuzetno jednostavna, brza i laka za korišćenje i (ukoliko znate vaše brojeve pasoša i datum putovanja) bukvalno za 5 minuta je moguće sve završiti online.


Foto: Ilustracija

PUT DO NIŠA I PARKING (OCENA 5/5)


Od Beograda do Aerodroma u Nišu ima oko 230 km i, ukoliko ne putujete po mećavi i dok veje sneg, stižete veoma brzo. Ukoliko idete vozom ili autobusom, najlakši način je da, po dolasku u Niš zaustavite taksi i odvezete se do aerodroma, po ceni od oko 300-350 dinara. Aerodrom je od centra Niša udaljen samo 3, 5 km i smešten je na severnom izlazu iz Niša ka Beogradu. Do aerodroma vozi i redovna autobuska linija br. 34.
Foto: A.Djordjević

AERODROM, ČEKANJE, ČEKIRANJE (OCENA 1/5)


Za sve one koji su navikli da putuju avionom normalno, po normalnim uslovima i s normalnih aerodroma bilo gde po svetu, ono što sledi po dolasku na aerodrom Konstantin Veliki može da predstavlja pravi horor. Ako je parametar za neki aerodrom to što ima pistu s koje može da se poleće i sleće, onda ovo jeste aerodrom. Ako su parametar i ostale stvari, onda on nema veze sa životom i u tom slučaju Konstantin Veliki predstavlja veliku sramotu i za Srbiju i za grad Niš. Ne ulazeći u politička i ekonomska prepucavanja oko vlasništva, ono što nam je, kao putnicima i korisnicima prvo upalo u oko je samo okruženje aerodroma, koje kao da je deo scenografije za neki od Tarantinovih filmova... neke pruge, fabrike, blato...


Ukoliko ste se odlučili da poslušate pravilo koje kaže da treba doći najmanje 2 sata pre leta, onda će vam horor na aerodromu trajati najmanje ta 2 sata. Samo čekiranje pasoša i kofera traje ne duže od par minuta, jer jedinu gužvu mogu da vam prave putnici sa vašeg leta, s kojima nakon prolaska pasoške kontrole ulazite u jednu i jedinu prostoriju za čekanje ispred jednog i jedinog gejta (izlaza na pistu).


Foto: Telegraf

Niste se još uverili da je ružan? Polako. idemo dalje. Seli ste na jednu od stolica, dizajniranih u (možda) prošlom veku, čija su sedišta, naravno, ukrašena, rupama od cigareta. A pošto, naravno, pušenje nije dozvoljeno, to ukazuje da su rupe nastale takođe u prošlom veku. Ukoliko vam je vruće u prostoriji, ne brinite, ispod plafona visi neki klima uređaj... doduše kućni, neka stara 12-ca koja po definiciji treba da greje ili hladi barem 5,6 puta manju prostoriju. Ipak, bez brige, ne primećujemo da ova klima uopšte radi. Umesto toga, ispod klime, nasađen na nekom klimavom stalku nalazi se prapredak klima uređaja - ventilator. Koji možda radi.


Ceo ambijent i rekvizite u prostoriji su kao iznikli iz neke od čuvenih prašnjavih kancelarijskih scena iz "Boljeg života". Kao da ga je dizajnirao Siniša Pavić. Sve okolo je paučinavo, prašnjavo i prljavo, prozori su zamazani, strah vas da dodirnete bilo šta u prostoriji, jer su vas učili da se od toga može dobiti stotine raznih bolesti i čuda. Dobra vest - postoje i muški i ženski WC. Loša vest - u muškom ne postoji pisoar. Zapravo postoji cev do njega i natpis "pritisni ovde", kako bi ga voda isprala, ali sam pisoar je verovatno neko odneo na popravku. Ipak, postoji wc šolja, jupiiii jeeeeeeeeee, ali pažljivo kada joj prilazite, jer direktno iznad nje, pored ogoljenih cevi i polupanih pločica vire neke poluoguljene i jedva povezane žice za struju koje mogu da vam naruše i frizuru i zdravlje.


Ima tu još koječega za napomenuti, a što ne ide u prilog onima koji su ovo zdanje nazvali aerodromom, ali nećemo dalje, jer stjuardesa upravo uzima mikrovon, za koji se odmah ispostavlja da je nekakav mumlafon. Preko pocepanog zvučnika sa kojeg se ne razume 9 od 10 njenih izgovorenih reči nam nešto saopštava. Iako pojma nemamo šta je rekla, svi ustajemo i krećemo ka tom jednom i jedinom gejtu i našem spasu od aerodroma.Foto: Ilustracija


ULAZAK U AVION I POLETANJE (OCENA: 4/5)


Do aviona ne idemo kroz neku cev i hodnik koji vodi direktno na ulazna vrata aviona, pored pilotske kabine, niti nas do aviona vozi neki aerodromski autobus, već to činimo na najzdraviji mogući način - pešaka. Ulazak traje vrlo brzo, kao i pakovanje ručnih prtljaga i smeštanje.

Let kreće na vreme, kao uostalom i više od 90 odsto letova Ryanaira, čime se oni posebno ponose. Pista je, za razliku od aerodromska zgrade, dobra i prava aerodromska, tako da je samo poletanje bilo odlično.POVRATAK (OCENA: 5/5)


Nastavak priče o putu u Berlin ne bi bio preterano zanimljiv, pa ćemo vas ovog puta uskratiti za opise obilaska ovog neverovatno zanimljivog grada. Dovoljno je možda samo objasniti da sve što se ono što se tiče čekiranja avio karte važi i za povratak. Ljude na recepciji u ho(s)telu zamolite da vam odštampaju bording kartu, a na aerodrom (Berlin Schönefeld Airport - SXF), slobodno dođite dva sata ranije (veze od centra Berlina do aerodroma su sjajne, putuje se oko sat vremena i cena je 3,40 evra), bez gužve i žurbe se čekirajte, popijte kafu, prošetajte i udobnim letom Ryanaira (koji takođe kreće na vreme ili kojih par minuta ranije) vratite se do Niša.

Po sletanju ne obraćajte pažnju na natpis koji stoji na aerodromskoj zgradi. Piše, valjda, Constantine The Great. To je, što reče neki klinac ispred nas: "onaj žabar iz legende". Onaj što je umro dvaput.


P.S. I za kraj: autorski, dobronameran, ljudski, srpski, patriotski savet svima koji odlučuju šta učiniti s niškim aerodromom: Sredite ga, uložite, skockajte ga, čiji god da je. Ili ga nekom prodajte, poklonite. Samo napravite od njega ponos i Niša i Srbije. Neće koštati ni procenat onoliko koliko ćemo svi dobiti. Učinite i putnike i Konstantina velikima.Autor: Aleksandar Jovanović


573 views0 comments

Comments


bottom of page