top of page

Trikovi i saveti: Sve što treba da znate o prevozu ljubimaca avonom

Putovati sa kućnim ljubimcem je posebno iskustvo i može biti pravi izazov, no uz pravu pripremu i informacije sve može biti jako jednostavno. Zato vam predlažemo da pažljivo pročitate uputstva avio kompanija sa kojima letite.Psi vodiči i psi za pomoć po zakonu mogu letieti u avionu bez dodatnih naknada

Prvo i osnovno pravilo je da pre samog puta posetite veterinara kako bi ste napravili brzinski pregled i bili sigurni da je ljubimac zdrav i da imate sve što vam je potrebno od papirologije. Ovo je veoma važno, ukoliko putujete avionom jer većina avio kompanija traži potvrdu da su pas ili mačka zdravi.


Prilikom kupovine avio karata obvavezno proverite da li kompanija koju ste odabrali, dozvoljava transport kućnih ljubimaca.

Od avio kompanija koje trenutno lete iz Niša, samo Swiss i Air Serbia dozvoljavaju njihov prevoz, dok ostale dve kompanije Ryanair i Wizz Air iključivo dozvoljavaju prevoz psima vodičima i onima koji služe kao medicinska podrška. Treba napomenuti da iako neki kućni ljubimci mogu ući u kabinu aviona (u zavisnosti od težine), mnoge kompanije imaju zaseban deo u kargo delu aviona do kojem vi nemate pristup.
Ryanair


Avio kompanija Ryanair ne dozvoljava transport životinja sem ako se ne radi o psima koji služe kao medicinska podrška ili psi vodiči. Zbog strogih pravila i ograničenja, čak ni ovi psi nisu prihavećeni na letovima do Maroka ili recimo Izrela. Ryanair ne vrši transport životinja u kargo delu. Psi vodiči moraju imati pasoš za kućne ljubimce, a u zemljama koje ne izdaju pasoše za kućne ljubimce, moraju imati službeni veterinarski zdravstveni sertifikat.


Ako želite putovati s psom vodičem / pomoćnikom, za to morate unapred obavestiti avio kompaniju po mogućnosti na dan same rezervacije. To se može uraditi online ili putem Ryanairove specijalne linije za pomoć.


Za bliže informacija posetite:

www.ryanair.com
Wizz Air


Baš kao i Ryanair, avio kompanija Wizz Air ne dozvoljava transport zivotinja sem ako se ne radi o psima koji sluze kao medicinska podrška ili psi vodiči. Naime, psi vodiči i psi za pomoć po zakonu mogu letieti u avionu bez dodatnih naknada za putnike sa invaliditetom na letovima u okviru Evropske unije i iz zemalja Evropske unije u zemlje izvan nje.


Ukoliko putujete sa psom za pomoć, tokom procesa rezervacije obavestite pozivni centar za posebnu pomoć ili pošaljite poruku e-pošte . Potrebno je da avio kompaniji dostaviti sva dokumenta o ljubimcu najkasnije 48 sati pre zakazanog vremena polaska.


Životinje za emotivnu podršku nisu dozvoljene na letovima kompanije Wizz Air.


Za bliže informacija posetite:

www.wizzair.com
Swiss


Za razliku od "loukostera", avio kompanijom SWISS vaš ljubimac može da vas prati na svim putovanjima. Životinje na letovima švajcarske avio kompanije mogu putovati sigurno i udobno u kabini ili u kargo delu aviona. Jako je bitno uraditi rezervaciju za ljubimce unapred.


Prevoz životinja u vazdušnom saobraćcaju podleže različitim propisima, u zavisnosti od destinacije. Stoga, pored rezervacije za prevoz koja se vrsi unapred, morate biti u mogućnosti da predočite svu originalnu dokumentaciju vašeg ljubimca. Ovde morate uključiti dokumentaciju o ulasku, izlasku i tranzitu, kao i potvrde o pasošu i vakcinaciji. Servisni centar Swissa može vam mnogo pomoći oko rezervacije i odgovorite na sva vaša pitanja.


Za bliže informacija posetite:

www.swiss.com
Air Serbia


Kao i kompanija Swiss, avio prevoznik Air Serbia dozvoljava prevoz kućnih ljubimaca, ali je on ograničen i zato njihov prevoz mora biti potvrđen od strane Air Serbije pre početka putovanja, kao i od strane drugih avio-kompanija, ukoliko su one naznačene na vašoj avio karti.


Važno je napomenuti da ova avio kompanija ne vrši prevoz kućnih ljubimaca u prtljažnom delu aviona. I kod njih vazi pravilo da već prilikom rezervacije mesta obavestite o nameri da putujete sa kućnim ljubimcem i kao i o vrsti i težini kućnog ljubimca zajedno sa nosiljkom i o dimenzijama nosiljke. Takođe, potrebna je potvrda mesta na letu kao i prijava za let minimum dva sata pre poletanja kako bi avio kompanija na vreme obavili sve formalnosti.


Call centar Air Serbije ovde ili pozovite broj 0800 111 528


Za bliže informacija posetite:

www.airserbia.com
Korisni saveti pre leta


Za kraj, savetujemo vam da pre samog leta prošetate svog ljubimca kako bi se lepo umorio i obavio potrebnu nuždu. Ljubimca nahranite najkasnije 3 sata pre planiranog leta, optimalno 4 do 6 sati ranije. Životinje baš kao i ljudi ne vole da putuju punog želuca, jer im to može stvoriti mučninu. Ako je let kraći od tri sata, psi i mačke slobodno mogu putovati praznog želuca.Pre putovanja obavezno posetite veteranara koji će vam pored pregleda ljubimca dati i veoma korisne savete koje mogu biti od velike pomoći

Nikako ne umirujte životinje bilo kakvim tabletama pre leta jer to može biti veoma opasno za njih. Ako ste zabrinuti zbog stresa kod svojih ljubimaca, obratite se veterinaru koji vam može dati specialnu ogrlici za vašeg ljubimca koja ispušta umirujuće hormone.

Ljubimci koji se ukrcavaju u kargo delu uglavnom se ukrcavaju posljednji i smešteni su u zaseban deo koji je klimatizovan i pod posebnim pritiskom, kako bi imali vazduh baš kao i ostali putnici na letu, tako da se ne morate bojati da će možda napraviti haos sa prtljagom.


Srećan put!
284 views0 comments

Comments


bottom of page