top of page

Trikovi i saveti: Skriveni troškovi prilikom putovanja -na ovo posebno obratite pažnju

Veoma povoljne cene karata iz Niša iz dana u dan privlače sve veći broj putnika koji vole da "lutaju" Evropom. Medjutim, treba imati na umu da putovanje ne podrazumeva samo kupovinu avio karata već i smeštaj, transfer od i do aerdoroma, obroke, atrakcije i sve što ide uz to. U ovom tekstu otkivamo vam neke od najbitnijih detalja na šta treba posebno treba obratiti pažnju prilikom vašeg sledećeg putovanja.

Troškovi prtljaga

Kada putujete avionom, očekujte doplatu za svaki prtljag. Niskotarifne avio kompanije nemaju više besplatan ručni prtljag, sem male torbe ili ranca. Nemojte da vas to iznenadi kada krenete na odmor. Kako bi ste iznegli dodatne troškove, dobro se raspitajte pre putovanja i nikako ne zaboravite da konsultujete web stranicu avio kompanije jer cene mogu da variraju u zavisnoti od prevoznika. Kupovina dodatnih usluga online mnogo je jeftinija od doplate na aerodromima.


Prevoz sa aerodroma

Aerodromi su uglavnom daleko od centra grada, a koliko ćete platiti, zavisi od vrste prevoza koji koristite. U većini slučajeva je javni prevoz najbolja opcija. Na većini aerodroma ćete naći i brojne taksiste ili druge ponude poput prevoza luksuznijim automobilima, ali je najisplativije ići javnim prevozom – stanice prevoza su obično u blizini terminalne zgrade.
Turističke takse

Određeni evropski gradovi turistima naplaćuju dodatne takse za odsedanje u hotelima, a te takse turisti moraju da plate prilikom dolaska ili odlaska.

Ako rezervišete hotel preko agencija, možda za te takse nećete ni znati dok ne dođete u hotel. Generalno, te takse nisu visoke, ali ipak ih treba imati na umu, ističu stručnjaci za putovanja.

Na primer, u mnogim gradovima u Italiji hoteli gostima naplaćuju takse za noćenje u zavisnosti od kvaliteta hotela. U Rimu, takse se kreću od tri evra za noć u hotelu od dve zvezdice do sedam evra u hotelu sa pet zvezdica. U nekim hotelima u Španiji se ove takse naplaćuju uglavnom od jednog do dva evra.

Skriveni troškovi u hotelima

U mnogim hotelima se naplaćuju skriveni troškovi. Budite oprezni u vezi sa ovim dodatni troškovima kada rezervišete smeštaj i dobro proverite šta pokrivaju.

Postoji mnogo toga što u hotelima mogu dodatno da vam naplate, ako ne obratite pažnju, poput Interneta, parkinga, čekiranja rano ujutru ili kasno uveče. Dakle, dobro se raspitajte.

Muzeji i turističke atrakcije

Ako planirate da posećujete muzeje ili neke istorijske, turističke atrakcije na putovanju po Evropi, proverite unapred koliko koštaju ulaznice. U većinu muzeja i turističkih atrakcija se naplaćuje ulaz, kao i za vodjene ili audio ture, a kada se sve to sabere, to ponekad može koštati mnogo.

Takođe, imajte na umu da na nekim istorijskim mestima turistima se dodatno naplaćuje i korišćenje toaleta.
Obroci u restoranima

Uživanje u restoranima na putovanju može da bude ozbiljan udar na vaš budžet, posebno u nordijskim zemljama i Švajacarskoj. Zato vam savetujemo da ne jedete u restoranima koji su "zatrpani" turistima i na turističkim mestima, već se raspitate gde jede lokalno stanovništvo.

Napojnice u restoranima

Pored toga što su obroci u restoranima često skupi, imajte na umu da se u pojedinim zemljama i napojnica naplaćuje na računu. U nekim italijanskim restoranima će račun zbog napojnice biti automatski uvećan za evro do tri evra. Nikako ne zaboravite da ostavite bakšiš ako ste zadovoljni hranom ili uslugom.
89 views0 comments

Comments


bottom of page