top of page

Trikovi i saveti: Lekovi u ručnom prtljagu u avionu

Veoma česta nedoumica skoro svih putnika pre svakog putovanja je koji su lekovi dozvoljeni u ručnom prtljagu u avionu. Naizgled veoma komplikovana pravila u stvari su veoma jednostavna.


Foto: Ilustracija - Fly Naissus

Koje lekove možemo poneti u ručnom prtljagu?


Kada je u pitanju prevoz lekova, pravila koja se odnose na prevoz tečnosti ne važe. Svi putnici u avionu mogu poneti lekove, sirupe, ampule, injekcije, kapi i slične lekove bez ikakvih problema, ukoliko vam oni trebaju za vreme putovanja.


Medicinska pomagala u avionu


Svaki putnik u svom ručnom prtljagu može poneti i takozvana medicinska pomagala, ukoliko su oni potrebni za vreme putovanja. Ovo se odnosi na injekcije, insulinske pumpe, glukometre, inhalatore i drugo. Putnici sa štakama i protezama takodje mogu nesmetano ući u avion. Ono što je u ovom slučaju jako važno je to da ova pomagala ne smanjuje preći dozvoljenu težinu prtljaga.


Kada je pak reč o invalidskim kolicima, stvar je malo drugačija. U zavisnosti od toga sa kojom avio kompanijom putujete, kao i tipa aviona, invalidska kolica mogu biti transportovana u kabini aviona ili smeštena u kargo delu. Ukoliko se zahteva da putnik ostavi kolica u kargo delu, aerodrom je dužan da putniku obezbedi specijalna kolica. Posada će u ovom slučaju vaša kolica ostaviti u kargo delu, a ista će vam nakon putovanja biti vraćena.

Priprema lekova za sigurnosnu kontrolu


Preporučuje se da svi lekovi i medicinska pomagala i predmeti koje nameravate poneti u avion budu prijavljena na samoj kontroli. Takodje, poželjno je sa sobom poneti potvrdu od doktora gde je tačno naznačeno koji su Vam lekovi ili druga medicinska oprema neophodni za vreme putovanja. Ovakvom potvrdom izbećićete neželjena pitanja i zadržavanja prilikom prelaska kotrole.


578 views0 comments

Comments


bottom of page