top of page

Trikovi i saveti: Koronavirus - šta znamo i kako se zaštititi prilikom putovanja?

Poslednjih nekoliko nedelja svi mediji pišu o koronavirusu, a broj obolelih od smrtonosnog virusa neprestano raste. SZO savetuje izbegavanje boravka na mestima gde postoje velike grupe ljudi, poput aerodroma, ali za one koji često putuju to je neizvodljivo i zbog toga treba biti oprezan i, ukoliko do sada niste, trebalo bi da se pridržavate par jednostavnih saveta u cilju prevencije od virusa


Foto: Ilustracija

Pošto se radi o novom virusu za koji još uvek nije sa sigurnošću potvrđeno kako se dobija, leči ili prenosi, neophodno je biti oprezan, a posebno oni koji su se u poslednje dve nedelje našli na velikim aerodromima ili ukoliko su bili makar i u blizini rizičnih mesta poput Kine, Tajlanda, Tajvana, Japana, ili Južne Koreje.

Ono što doktori pre svega preporučuju jeste pojačana higijena- češće pranje ruku što bolje, ne kraće od 20 sekundi. Najbolje bi bilo koristiti dezinfekciona sredstva.


U toku leta, bilo bi dobro zaštititi se, a i druge, korišćenjem maske za lice. I, iako ste u avionu, ne zaboravite da nekoliko puta operete ruke.

Iako još uvek nije zvanično potvrđen izvor koronavirusa, savetuje se da se izbegavaju svi potencijalni izvori. Smatra se da je virus prvo prenet sa životinje na čoveka, zato izbegavajte i kontakt sa životinjama u rizičnim zemljama.

Kao i kod bilo kojih drugih virusa, kao zaštita i za ovaj se predlaže izbegavanje osoba koje kašlju i kijaju, ukoliko ste to vi, zaštitite druge tako što ćete staviti maramicu preko usta i odmah je baciti, a nakon toga dezinfikujte ruku.Simptomi koronavirusa: - povišena temperatura - kašljanje - malaksalost - bolovi u mišićima i zglobovimaOno što bi trebalo posebno primenjivati kada ima opasnosti od smrtonosnog virusa jeste dezinfekcija sedišta, naslona, stočića, sigunosnog pojasa i svega što ćete dodirivati u toku leta.

Kako biste izbegli eventualni kotakt sa zaraženom osobom, treba birati sedište do prozora i tako imati kontakt sa manjim brojem ljudi nego kada biste sedeli do prolaza gde biste došli u kontakt sa velikim brojem putnika, ali i osoblja.


Svim gradjanima Srbije izdato je upozorenje da do daljnjeg ne putuju u Kinu.

U toku leta trebalo bi držati ventilaciju iznad sedišta sve vreme uključenu, kako bi zadržavanje virusa oko vas bilo sprečeno, navodi "Inside Edition" - prenosi portal b92.

Na aerodromimu "Konstantin Veliki" u Nišu već su uvedene medicinske mere, instalirane su termovizijske kamere iz preventivnih razloga, a pooštrena je kontrola i na svim graničnim prelazima, dok se zdravstveni nadzor radi nad putnicima koji su boravili na području u kome je prijavljeno prisustvo virusa ili imaju sumnjive simptome.


Ukoliko ste nedavno putovali na mesta zahvaćena koronavirusom i primeti bilo kakve simptome respiratornih infekcija treba da se javite na broj 064/8945-235 koje je uvelo Ministarstvo zdravlja radi prevencije.76 views0 comments

Comments


bottom of page