top of page

Trikovi i saveti: Kako se rešiti bola u ušima tokom i nakon leta

Pritisak u našim ušima se tokom leta i pri sletanju sletanju obično sam izjednači sa atmosferskim pritiskom, ali osećaj nelagodnosti ponekad zna da traje ceo dan ili čak nekoliko dana nakon leta. U slučaju da se regulacija pritiska ne dogodi prilikom samog leta ili nakon sletanja, pred vama je nekoliko provereno dobrih saveta.
Opadanje vazdušnog pritiska kada se avion nalazi na velikim visinama može izazvati prilično veliki bol u unutrašnjem uhu. Vazduh koji se nalazi u ušima obično ne stigne da se na vreme izjednači sa pritiskom u avionu, i počinje da potiskuje bubne opne ka spolja, što rezultira oštrim bolom, koji nekad može da izazove i nesvesticu.


Jedini savet prilikom ove pojave je da pokušate da izjednačite pritisak u ušima, i to prozevanjem, žvakanjem, sisanjem bombone ili izduvavanjem nosa dok su usta zatvorena.


Ako se i dalje mučite, zamolite stjuardesu da vam donese malo vruće vode, kojom ćete nakvasiti maramicu i priviti je kao oblogu na uši.

Topla voda i para će osloboditi nakupljeni pritisak, a za ubuduće razmislite o kupovini čepića za uši, ili korišćenju nazalnog spreja, odnosno kapi za uši.


Ista pravila vaze i posle leta, pa ukoliko se budete pridržavali ovih jednostavnih saveta nećete imati većih problema.

1,037 views0 comments

Comments


bottom of page