top of page

Trikovi i saveti: Kako putovati sa poklonima za vreme novogodišnjih praznika

Bliže se novogodišnji i božićni praznici, vreme kada veliki broj ljudi dolazi da praznike provede sa porodicom i prijateljima. Nije na odmet naponenuti da avio-kompanije primenjuju veoma stroga pravila o unošenju dodatnog prtljaga za vreme praznika, pa pakovanje poklona za najmilije može ponekad biti prava glavobolja. Srećom, ovi korisni saveti koji vam mogu pomoći da izbegnete dodatne troškove



Foto: Ilustracija

Novodišnji praznici jedni su od najprometnijih doba godine za putovanja avionom, a mnogi koji tada putuju uglavnom sa saobom nose pregršt poklona za svoje najmilije. Međutim, upravo to može učiniti vaše putovanje veoma skupo, imajući u vidu da avio-kompanije primenjuju veoma stroga pravila vezana za težinu i veličinu prtljaga.

Jedno od najvećih problema za putnike predstavlja oblik, odnosno volumen prljaga koji nose sa sobom. Treba imati na umu i to da je u većini slučajeva, težina standardnog prtljaga je oko 20kg po putniku, a da maksimalnu veličinu istog odredjuje svaka avio-kompanija zasebno.


U ovom tekstu potrudili smo se da Vam objasnimo koliko prtljaga možete poneti sa sobom u koliko putujete nekom od avio-kompanija koje lete sa niškog aerodroma.


Ryanair

Ryanair svojim putnicima nudi besplatan prtljag malih dimenzija do 40x25x20cm, maksimalne tezine do 10kg. Putnici koji imaju prioritetno ukrcavanje imaju pravo da sa sobom i ponesu i dodatnu torbu veličine 55x40x20cm, takodje maksimalne težine do 10kg. Predati prljag može biti težine 15 ili 20 kilograma uz doplatu, a njegova cena zavisi uglavnom od destinacije i doba godine. Bitno je napomenuti da jedan putnik može imati maksimalni broj od 3 kofera. To može biti problematično za putnike koji imaju veci broj kofera, a koji se nadaju da će napuniti torbe poklonima, posebno teškim predmetima kao što su cipele, flaše alkohol ili knjige.


Wizz Air

Na letovima kompanijom Wizz Air, svaki putnik sa sobom može poneti ručni prtljag (ranac ili torbu) maksimalne veličine 40x30x20cm, maksimalne težine do 10kg. potpuno besplatno. Ukoliko imate torbu sa točkićima maskimalnih dimenzija 55x40x23cm, ovu torbu možete uneseti u kabini aviona samo ukoliko imate uslugu prioritetnog ukrcavanja. Predati prtljag od 10,20 li 32.kg, maksimalnih dimenzija 149x119x171cm. dodatno se naplaćuje, a njegova cena zavisi od doba godine i destinacije, pa je najbolje da ove podatke proverite sa avio kompanijom u toku kupovine avio-karte ili prilikom čekiranja online. Kompanija Wizz Air nudi putnicima mogućnost da prijave maksimalno 6 komada predatog prtljaga.



Swiss

Dozvoljeni ručni prtljag kod avio kompanije Swiss iznosi do 8 kg, a njegova dimenzija iznosi 55x40x20cm. Kada je reč o predatom prtljagu, to zavisi od klase sa kojom putujete. Economy Light tarifa podrazumeva samo ručni prtljag do 8kg (moguća je naknadna doplata prtljaga u iznosu od 30eur po pravcu), Economy Classic tarifa podrazumeva  ručni prtljag do 8kg  i 1 komad čekiranog prtljaga do 23kg, Economy Flex tarifa podrazumeva  ručni prtljag do 8kg  i 1 komad čekiranog prtljaga do 23kg, a Business klasa podrazumeva 2 komada ručnog prtljag do 8kg  i 2 komad čekiranog prtljaga do 32kg.



Air Serbia

U koliko za putovanje iz/do Niša izaberete avio-kompaniju Air Serbia u avion možete besplatno da unesete jedan komad ručnog prtljaga, bilo da je to ranac, mala torba ili kofer. Vaš ručni prtljag će biti obeležen plavim priveskom, a nakon ukrcavanja je potrebno da ga smestite u odeljak za prtljag iznad svog sedišta. Važno je samo da ne prelazi dozvoljenu težinu i dimenzije 40×23×55cm (dužina x širina x visina). Ukoliko želite možete predati i veći prtljag, ali to će zavisiti od tarifa koju ste izabrali. U tarifi Economy Light nemate uključen predati prtgaljag, dok u tarifi Economy Standard imate pravo na kofer do 23.kg




Svima koji putuju za praznike želimo srećan put!










120 views0 comments
bottom of page