top of page

Trikovi i saveti: Da li smem da putujem avionom tokom trudnoće?

Putovanje avionom je za buduće majke jedno od najudobnijih, ali i najbrži način putovanja. Tokom čitave trudnoće možete putovati bez problema uz konsultaciju sa vašim lekarom, a u devetom mesecu proverite kakva pravila za trudnice imaju aviokompanije.

Trudnoća nije bolest, te ako nema konkretnih medicinskih razloga za zabrinutost, i u principu smete letiteti avionom bez problema. Medjutim, važno je poštovati odredjena pravila. Pre svega, potrudite se da putovanje ne bude predugo – ne bi trebalo da traje duže od tri sata. Ako imate povezane letove, između njih rezervišite hotel da u njemu prenoćite.


Kada očekujete dvojke ili trojke, takva trudnoća se obično smatra rizičnom, pa se iz tog razloga ženama koje nose više od jedne bebe ne savetuje da putuju avionom.

Pre leta


Posavjetujte se sa svojim lekaoom pre svakog letu, čim počne da vam se nazire stomak i zatražite potvrdu o terminu porodjaja u kojoj će biti navedeno i to da smete da letite; poželjno je da potvrda bude na engleskom jeziku. Istražite porodilišta i bolnice na destinaciji na koju idete; ako ne govorite lokalni jezik, zapišite važne reči i rečenice o trudnoći, na primjer „imam kontrakcije“, „u 30. sam sedmici trudnoće“ i sl.obavezno kupite odgovarajuće putno osiguranje. Pre putovanja treba izbegavaati preobilne obroke, začinjenu, masnu hranu, kao i namirnice koje sadrže dosta biljnih vlakana (celuloze) - sveže voće i povrće - jer mogu izazvati pojavu gasova koji povećavaju krvni pritisak i ubrzavaju cirkulaciju krvi, a kao rezultat nastaje muka i povraćanje.


Na aerodromu svi putnici su u obavezi da prođu kroz detektor metala koji je potpuno bezbedan za sve

Tokom leta


Odaberite sedište najbliže izlazu u slučaju da morate češće da odlazite u toalet zamolite stuardesu ili stjuarda da vam pomogne da podesite pojas – treba da bude vezan ispod stomaka, meenjajte položaj i krećite se tokom leta, pogotovo ako Vam nije prijatno dok sedite i konzumirajte dovoljno tečnosti (najbolje vode) kako ne biste dehidrirali.


Posle 36. nedelje trudnicama je zabranjeno letenje avionom. Naročito morate obratiti pažnju da vam povratni let takođe bude pre 36. nedelje, jer Vam avio-kompanija neće omogućiti ulazak u avion bez obzira gde se nalazite.38 views0 comments

Comments


bottom of page