top of page

Trikovi i saveti: Šta je „džet-leg” i kako prepoznati njegove simptome?

Kada tokom puta prodju kroz nekoliko vremenskih zona, putnici nekada pate od jakog umora, nervoze, glavobolje i imaju problema sa koncentracijom. Ove slabosti su neke od češćih koje iskusite kada Vam je poremećen prirodan ritam dana i noći, što se definiše kao „džet-leg” (engl. jet lag).
Džet-leg simptomi su izraženiji kada letite na istok – naš organizam lakše se izbori sa dužim danom nego sa gubljenjem nekoliko sati kada se leti u pravcu istoka. Putnici koji iz Niša lete na destinacijama koje su trenutno u ponudi neće imati ovakvih problema, medjutim ukoliko nastavljate putovanje do neke dalje destinacije sa presedanjem, obavezno pročitajte ovaj tekst.Saveti za putnike koji lete na zapad


Pre leta

Nekoliko dana pre putovanja počnite da privikavate svoj organizam na promenu vremenske zone, recimo pokušajte da u krevet odete sat ili dva kasnije nego što biste inače.


Tokom leta

Pokušajte da NE zaspite. Isprobajte najbolju vežbu za ovu priliku:

Menjajte položaj tela i često se krećite. Pijte puno vode. Jedite hranu bogatu proteinima (kao što su sir, riba, jaja) – pomoći će vam da ostanete budni.


Po dolasku

Pazite da se ne predate pospanosti čim avion sleti. Sačekajte do večeri i tek onda idite na spavanje. U potpunosti iskoristite dnevno svetlo – ono pomaže u borbi s pospanošću. Najvažnije aktivnosti ili sastanke zakažite za jutarnje sate  – tada ćete biti mnogo efektivniji nego kasnije tokom dana.


Saveti za putnike koji lete na istok


Pre leta

Simptome džet-lega možete ublažiti tako što ćete organizam privići na promenu doba dana nekoliko dana pred put. Pokušajte da idete na spavanje i budite se ranije nego što to inače radite.


Tokom leta

Pokušajte da se naspavate. Hrana bogata ugljenim hidratima (recimo cedjeni voćni sokovi, krompir, pasta ili jogurt) pomoći će vam da utonete u san. Izbegavajte tablete za spavanje u kombinaciji sa alkoholom. Umesto toga koristite prirodne i dokazane načine da se izborite s nesanicom, kao što je biljni čaj.


Po dolasku

Zakažite važne aktivnosti ili sastanke u večernjim satima – tada ćete biti najefektivniji.Opšti saveti

Izbegavajte alkohol. On vašem organizmu otežava privikavanje. Pijte puno vode tokom leta. Ne zaboravite da sat podesite na vremensku zonu destinacije. To je najbolje da uradite čim se ukrcate u avion. Ovo će vam pomoći da se mentalno prebacite na novi dnevni ritam. Potrudite se da se uklopite u ritam obroka, spavanja i sl. na vašoj destinaciji. Nekoliko dana po dolasku na destinaciju izbegavajte veliki fizički i umni napor. Što više vremena proveite na otvorenom. Ako imate tačno odredjeno vreme u koje pijete neke lekove, pre putovanja se posavetujte sa svojim lekarom o vremenu njihovog uzimanja.   

31 views0 comments

Comments


bottom of page