top of page

Sve više zemalja uvodi Covid pasoše: Koji su uslovi za njihovo dobijanje?

Veliki broj avio-kompanija najavio je uvodjenje i posedovanje takozvanih Covid pasoša

kao uslov za putovanje


Foto: Ilustracija

Pandemija virusa Covid-19 mogla bi da zauvek promeni način putovanja, a prema rečima stručnjaka, vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje takozvanih Covid pasoša već i negativan test, navodi direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić i dodaje da će “pasoši” verovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove putne isprave.


Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja Covid pasoša u Srbiji pošto se tom temom uveliko bave mnoge zemlje, ali i avioprevoznici širom sveta, Seničić očekuje da će dobijanje Covid pasoša biti moguće i na osnovu PCR testa, serološkog, brzog testa.

QR kod umesto dokumenta?


Predpostavlja se da bi uz PCR test ili vakcinaciju, na određenom personaslizovanom QR kodu bili sačuvani podaci, a koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu, računaru, te bi uvidom u QR kod carinska ili neka druga kontrola omogućila da osoba uđe na određenu destinaciju.


Seničić podeća da je ideja o Covid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avioprevoznika IATA, kako bi avioprevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.


Inače, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je nedavno “Travell pass”, mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahteve određene države za ulazak.


Seničić, takođe, očekuje da će odluka o upotrebi Covid pasoša biti doneta na svetskom nivou, a koju će pokrenuti avioprevoznici i razvijene zemlje svijeta, a pre svega Severna Amerika i EU.


– Putnici koji budu želeli da putuju na ove destinacije bi morali da poseduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi – navodi on.


Covid pasoši slov za putovanje?


Podseća da su uslovi u turizmu katastrofalni i dodaje da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji. Covid pasoši bi trebalo da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio PCR test i da li je primio vakcinu.

Pojedini avioprevoznici su već najavili uvođenje Covid pasoša kao uslov za let u narednom periodu, kao na primjer australijska avio-kompanija Qantas.Izvor: Oslobođenje

230 views0 comments

Kommentare


bottom of page