top of page

Sramota! Turisti iz Slovačke u Nišu umesto da uživaju čistili djubre u Spomen parku Bubanj

Iako se aerodrom u Nišu ubraja u aerodrome manjeg obima, veliki broj turista zadnjih godina posećuje Niš, kako zbog izuzetno velike ponude jeftinih letova, tako i zbog neotrkivenosti naše zemlje, što za turiste predstavlja posebnu atrakcijuFoto: Ilustracija/Fly Naissus

Medjutim, iako Niš zadnjih godina radi na svojoj promociji turizma kao interesantnoj destinaciji, više je nego očigledno da nismo spremni za prihvat turista. Jedan primer za to je poruka turista iz Slovačke koji su došli da posete Spomen park Bubanj u Nišu, pa napunili čak 15 kesa punih smeća.


"Ovo vama očistili turisti iz Slovačke", glasi poruka zalepljena na džaku za smeće koji je okačen na drvetu u Spomen parku Bubanj u Nišu.

Slika slovačkih turista na srpskom jeziku I Foto: Lidija Milošević

Ostala sam postiđena i još sam pod utiskom. Mogu da posvedočim da je jedan deo pored puta u šumi zaista očišćen - rekla je Lidija Milošević, Nišlijka koja je fotografisala ovaj prizor.


U poruci još stoji da su napunili 15 kesa i da im je bilo malo. Nišlijka koja je videla i uslikala ove kese kaže da ju je bilo sramota.


Foto: Arhiva

▶ Foto: Stalna slika Niša - Razbacano smeće u centru grada - atrakcija koju nudimo turistima


Iako se čini da se lokalno stanovništvo već naviklo na ovakve prizore, onima koji dolaze sa strane ovo je pravi šok.


Širom Niša medjublokovsko zelenilo je neuredjeno, a u travi se nalaze i plastične kese i drugi otpad, naročito pored kontejnera i kanti.
Spomen park Bubanj pluća Niša

Spomen park Bubanj osim što je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Nišlije nazivaju i "plućima" Niša, upravo zbog parka i velikog broja drveća koje se nalazi u njemu.

On je više puta bio na udaru vandala, više puta su organizovane i akcije čišćenja, prilikom čega su nalažene gume, stare fotelje i drugi delovi nameštaja.


________________


Spomen park Bubanj predstavlja kompleks sagrađen kao sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu. Nemački fašisti su upravo na tom mestu od februara 1942. do septembra 1944. godine ubili oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda.250 views0 comments

Comentários


bottom of page