top of page

Slovenci prijavili Air Serbiju zbog nezakonitog dodeljivanja državne pomoći

Samo mesec dana od početka letova nacionalne avio kompanije Air Serbia iz Niša, predstavnici slovenačkog avio-prevoznika  Adria Airways pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj  avio kompaniji Air Serbia


Aerodrom Ljubljana, Foto: airport-city.si

Kako se navodi „Adria Airways je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Air Serbiji i i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu“, kaže za Insajder  advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Kako se navodi bez državne pomoći Air Serbia bi bila u još većem minusu nego nekadašmji JAT

Slovenačka avio-kompanija prvo se , prema rečima advokata Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.


Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Er Srbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona takođe predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).


„Shodno tome, Adria Airways je u vezi s državnom pomoći Er Srbiji pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU“, navodi Gajin za Insajder.Kompanija Air Serbia već bila predmet istrage EU


Prema zakonima EU zabranjena je državna pomoć nacionalnim avio prevoznicima, a Srbija se na pojedina ograničenja obavezala po Sporazumu o otvorenom nebu iz maja 2009. godine.


Naime, da bi se evropske kompanije zaštitile od nelojalne konkurencije uvedeno je nekoliko ograničenja za članice, a među tim ograničenjima je najpre obavezno pravilo da


većinsko vlasništvo, dakle najmanje 51 odsto vlasništva kompanije mora imati država Srbija ili kompanija iz Evrope i da niko van Evropske unije ne može efektivno upravljati avio kompanijom.


Zato je Er Srbija u 2014. godini bila i predmet istrage Evropske komisije pod pretnjom da bi zbog kršenja pravila mogla i da izgubi licencu za letenje u Evropi.


Istraga je dovela do niza promena pa je bila i zbog nje 31. jula 2014. godine promenjen i ponovo potpisan Okvirni ugovor o transakciji. Tek sredinom 2016. objavljeno je da je Evropska komisija završila istragu o vlasničkoj strukturi Er Srbije, zaključkom da je većinski vlasnik nacionalne aviokompanije, Vlada Srbije, koja ima i upravljačka prava.


Podsetimo, prema ugovoru sa Etihadom država je bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva u Air Serbiju do kraja 2016. godine, međutim, prema pisanjima Insajder-a, finansiranje nacionalne avio-kompanije sredstvima iz budžeta nastavljeno je i nakon isteka ugovora.224 views0 comments

Commentaires


bottom of page