top of page

Ryanair priprema drastično smanjenje broja zaposlenih

Irska aviokompanija Ryanair prolazi kroz turbulentan period. U narednim nedeljama ova niskotarifna kompanija smanjiće stotine radnih mesta


Foto: Ilustracija

Izvršni direktor, Michael O'Leari, rekao je u svom obraćanju u video poruci da ta kompanija ima preko 900 radnika viška, uzimajući u obzir trenutnu situaciju u kojoj se kompanija nalazi, tvrdeći da najveći problem stvara takozvani Bregzit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije.


Očekuje se da će prva otpuštanja nastupiti posle leta. Drugi rez bi se mogao dogoditi nakon Božićnih praznika - ocenjuju stručnjaci.


"Višak od 500 pilota i 400 kabinskog osoblja"


Imamo 500 pilota više nego što nam je potrebno i 400 kabinskog osoblja jer gotovo niko nije napustio avio-kompaniju od početka 2019. godine", rekao je O'Leari. "Ovim izazovima dodaje se povećana verovatnoće Bregzita bez dogovora za samo 12 nedelja. "Zabrinuti smo da bi to moglo imati vrlo štetan uticaj, posebno na naše baze u Velikoj Britaniji i Irskoj" - dodao je O'Leari.


Prema podacima, avio-kompanija Rynair zapošljava preko 17.500 radnika.Bregzit, umanjen profit i kašnjenja u

isporuci aviona Boeinga 737 Max


Ryanair je prošlog ponedjeljka objavio da je profit kompanija opao za čak 21%. Rat tarifa učinio je da se cene karata smanje za oko 6%, što se takođe poklapa sa rastom cene goriva. Pored toga, aviokompanija je revidirala svoje planove rasta za narednu godinu zbog kašnjenja u isporuci aviona Boeing 737 Max. Ryanair je naručio 135 ovih aviona koji su trenutno prizemljeni zbog tehničkih problema, a koji su kompaniji trebali da pomognu da smanji troškove.


Prva otpuštanja očekuju se nakon leta


Najavljena otpuštanja zakazana su samo dve godine nakon što je Ryanair bio prisiljen da otkaže stotine letova jer nije imala dovoljno pilota. U Velikoj Britaniji i Irskoj radnici već razmišljaju o štrajku. Očekuje se da će prva otpuštanja nastupiti posle leta. Drugi rez bi se mogao dogoditi nakon Božićnih praznika, ocenjuju stručnjaci.


43 views0 comments

Comments


bottom of page