top of page

Ryanair, najveća evropska avio-kompanija: 10 činjenica koje možda niste znali

Irski niskotarifni avio prevoznik Ryanair uvek je u centru pažnje, u zadnje vreme zbog čestih promena svoje politike prtljaga i preuzimanju manjih avio kompanija širom Evrope.


Foto: Ilustracija

Ova kompanija je najveća avio kompanija u Evropi i sa svojim ultra-jeftinim kartama i kontroverznim taksama koju mnogi voli i mrze u isto vreme. Međutim, iza plavih i žutih boja i složenih pravila kabinskih torbi ima dosta zanimljivosti. Ovo su neke od njih.
1. lsti avioni u floti


Dok se veliki broj avio kompanija hvali svojim novim Boeing 787 Dreamliner-om i sjajnim Airbusom A350 u svoju flotu, Ryanair voli da bude jednostavan. Tako jednostavan da je njegova flota od 439 aviona u potpunosti sastavljena od aviona Boeinga 737s. Ovaj uskotrupni avion s dva motora i 189 sedišta u istoj klasi ima domet od 3.200 nautičkih milja. Avio kompanija ima naručenih više od 135 novih aviona 737, 737MAX, pa se očekuje da do 2024. godine sa dodatnim prudžbinama poveća svoju flotu na 585 aviona.Foto: G. Desmond

2. Kompanija u početku nije bila niskotarifna


Ryanair je osnovan kao Danren Enterprises 1984. godine, a tada je leteo od Vaterforda do aerodroma London Gatvick, pre nego što je preimenovan u Ryanair po irskom biznismenu i suosnivača Toniju Ryanu. Godine 1986. dodata je i druga linija, između Dablina i aerodroma London Luton. U tom trenutku, avio kompanija bila je baš kao i sve druge, pokušavajući da zadovolji svoje klijente vrhunskom uslugom, sve do 1987. godine kada je kompanija angažovala Majkla Olerija.


Nakon posete niskobudžetnoj avio kompaniji Southwest Airlines u SAD-u, Oleri je bio je ubedjen da je to najbolji način poslovanja, da avio kompanija može biti profitabilnim i kada putnicima ponudi niske cene avio karata.

3. Najveće tržište Ryanaira je... Italija


Velika Britanija, iznenađujuće nije najveće tržište kompanije Ryanair i nalazi se na drugom mestu. Irska je peta, Španija treća, a Italija se od 2014. godine nalazi na prvom mestu, kada je pretekla Španiju i Veliku Britaniju. Nemačka se nalazi na četvrtom, Poljska na šestom, a Grčka na desetom mestu.

4. Kompanija je proteklih 10 godina napustila 19 aerodroma


Uprkos nekontrolisanom rastu u protekloj deceniji, koji je stvorio mrežu od više od 225 destinacija, neke od ovih destinacija nisu se pokazale najuspešnije. Medju njima je i niz britanskih aerodroma, kao npr. Aerodrom Invernes, Donkaster i Blekpul, koji trenutno nema komercijalnih letova. Ryanair je sa svoje mape izbrisao i Geteborg, Hamburg, Malme, Maribor, Toulon..

Ove zime i Eindhoven je izbačen iz njihove mreže letova. Jedan od najekstremnijih primera je svakako norveški aerodroma Oslo-Rygee (Aerdorom Mos) koji je nakon neuspelog pokušaja da poveća aerdoromske takse za 10.60 dolara, kada Ryanair je suspendovala sve letove sa ovog aerodroma, a aerdorom je od tada u potponosti zatvoren dok preko 1,000 ljudi ostalo je bez posla.

5. Peta najveća avio kompanija na svetu


Prema podacima IATA, Rianair se nalazi na listi od pet najvećih avio kompanija na svetu. Ova kompanija imala je prošle godine kapacitet od 142,540,776 sedišta, sa 439 aviona u svojoj floti. Ispred Ryanaira nalaze se samo United, Soutwest, Delta i American Airlines.


6. Prvi web sajt kompanije napravili studenti


Dva 17-godišnja studenta su bila angažovana od strane Rianair-a 2000. kako bi napravili prvu web stranicu ove avio kompanije. Ryanair je navodno ponudio 3,5 miliona eura za dizajn i konstrukciju svog online prisustva, medjutim umesto toga unajmili su dvoje tinejdžera, Džona Beketa i Toma Lenihana, koji su obavili posao za oko 20.000 funti.

7. Bez incidenta


U 33 godišnjoj istoriji letenja, najveća nesreća do koje je došlo bila je ona 2008. godine kada je jedan avion bio prisiljen na hitno sletanje u Rim nakon što je uleteo u jato ptica koje su oštetile nos, krila i motore. Veruje se da se avion sudario sa 90 ptica. Prilikom sletanja avio je udario u pistu, a nakon incidenta stavljen van upotrebe. Dva člana posade i osam putnika odvedeni su u bolnicu sa lakšim povredama.

8. Jedan avion Ryanair-a poleti svakih 45 sekundi


U prosečnom danu, flota avio-kompanije predje oko 382.605 km, prema navodima avio kompanije. Istraživanje je prošle godine pokazalo da je Rianair-ov avion prevezao 46 letova nedeljno, na 19 destinacija, i to za 45.586 km.

9. Ryanair zaradi blizu 2 milijarde evra


Avio kompanija zaradjuje oko 2 milijarde evra godišnje na dodatnim uslugama. Ova cifra rangira Ryanaira na petom mestu u svetu sa najviše zarade od pomoćnih prihoda. Američki United je na vrhu tabele, zarađujući 5 milijardi evra, zatim Delta, America i Soutwest. Easyjet je na desetom mestu, zarađujući nešto viće od 1 milijarde evra od dodatnih usluga.

10. Kontraverzne reklamne kampanje


Avio kompanija je poznata i po svojim veoma čudnim reklamnim kampanjama.

U 2008. godini, Ryanair objavio je reklamu sa modelom u školskoj odeći pod naslovom "Najtopliji povratak u školu", nakon što je ASA oglas okarakterisala kao "neukusno". 2006 godine, oglas koji je ponudio sedišta za 0 evra povučen je nakon što je ASA saopštio da prevoznik krši pravila u reklamiranju jer cene ne prikazuju dodatne poreze i naknadu za usluge. U 2011. godini zabranjena je promocija za prolećne letove nakon što je upotrebljena fotografija modela u bikiniju.

2014. godine Rianair ukinuo je i kontroverzni kalendar u kojem se kabinsko osoblje slikalo u bikinijima u provokativnim pozicijama u korist imidža kompanije.

183 views0 comments

Comments


bottom of page