top of page

Ručni prtljag sa kompanijom Swiss -10 korisnih trikova i saveta

10 stvari koje bi trebali znati prilikom putovanja sa ručnim prljagom kompanijom Swiss iz Niša


Ilustracija: Airbus A220, Swiss

Bilo da razmišljate o vikendu do Ciriha ili neke druge destinacije sa presedanjem koja je iz Niša u ponudi kompanijom Swiss, važno je da znate što je moguće, a šta ne uneti u kabini aviona, kako ne bi bilo iznenadjeni na dan samog leta.

U ovom tekstu orkivamo Vam 10 stvari koje bi trebali znati prilikom putovanja sa ručnim prljagom kompanijom Swiss.


1. Težina i dimenzije ručnog prtljaga

Kabinski ili ručni prtljag može težiti 8 kilograma. Ni jedan kilogram više. Bilo da putujete u ekonomskoj, biznis ili prvoj klasi. Nijednan kabinski prtljag ne može premašiti ovu težinu čije su dimenzije (dužina 55 cm, širina 40cm, visina 23cm) . U slučaju da je vaša karta Swiss Economy, u kabini aviona možete uneti samo jedan ručni prljag od 8 kilograma, dok u slučaju da je Vaša karta Swiss Business ili Swiss First , dva ručna prtljaga od 8 kilograma.


2. Druga mala torba ručnog prtljaga

Bez obzira na klasu u kojoj letite (ekonomska, biznis ili prva klasa), Swiss-ova, politika prljaga dopušta svim putnicima da nose drugu malu torbu kao ručni prtljag, medjutim ova torba ne može premašiti meru od (dužina 40cm , širina 30cm i visina 10cm) . To znači da sa sobom može poneti torba poput ženske torbice, torbice za dokumenta, torbe za laptop ili ranac uvek poštujući pravila o veličini. 3. Dečija kolica

Izuzetak u Swissovoj politici prtljaga su dečija kolica koja u ovom slučaju mogu biti uneta u avion bez dodatne naknade kao ručni prtljaga čak i ako prelaze prethodno navedene mere. Naravno, posada ih može smestiti na mesto koje smatra prikladnim za vreme leta, te se odmah po završetku leta vraćaju vlasniku.

4. Medicinska pomagala

Još jedan element koji nećete morati platiti čak i ako prekoračite mere ručnnog prtljage su medicinska pomagal štake, kolica i sl. Naravno, nošenje ovakvih stavri na letu kao ručni prtljag mora biti opravdano. Predlažemo vam da u svakom slučaju dodatno konsultujete avio kompaniju pre samog leta.

5. Specijalne vreće za odecu

Poslednja značajna stavka koja premašuje ukupne dimenzije ručnog prtljaga na letovima kompanije Swiss, a dopuštena je u kabinama su sklopive torbe odnosno vreće za odeću. U slučaju da želite nositi haljinu , odelo ili bilo koju drugu odeću koja mora ići u sklopivoj vreći u kabini aviona je prihvatljiva sve dok njene dimenzije ne prelaze dimenzije ( dužina 57cm, širine 54cm i visina 15cm).6. Kućni ljubimci mogu putovati u kabini

Psi i mačke za razliku od niskotarifnih avio kompanija koje saobraćaju iz Niša (Ryanair i Wizz Air) mogu se nositi u kabini, ako su za to ispunjeni potrebni uslovi. Ostale životinje mogu se transportovati u teretnom prostoru aviona. Oko detalja i uslova konsultujete Swiss pre kupovine karata.


7. Upaljači, šibice i elektronske cigarete

U kabini Swiss možete nositi samo jedan upaljač ili jednu kutiju šibica, Isto važi i za elektronske cigarete koje se u ovom slučaju mogu nositi samo u ručnom prtljagu, nikako u predatom prtljagu (check-in) i ono što je jako važno je da ni jedan od gore navedenih predmeta ne mogu biti korišćeni tokom leta.

8. Pazljivo sa ograničenim predmetima

Osim upaljača, elektronskih cigareta, postoje i druge stvari koje se mogu nositi u ručnom prljagu, ali samo u kontroliranim količinama. Ako mislite da imate neobičan predmet za koji mislite da bi mogao biti ograničen, predlažemo da se dodatno konsultujete sa kompanijom kako biste izbegli neprijatnosti.


U avionu se ne mogu uneti plinske bočice za kampovanje, peći na bilo koje gorivo, oružje, zapaljivi plinovi bilo koje vrste (među njima, boce za punjenje upaljača) i ostale zapaljive supstance i eksplozivi.

9. Zabranjeno u avionu

Kao i kod ostalih avio prevoznika, politika Swiss-a ima određene ograničene stavke. Dakle, nećete biti u mogućnosti uneti u avionu plinske bočice za kampovanje, peći na bilo koje gorivo, oružje , zapaljivi plinovi bilo koje vrste (među njima, boce za punjenje upaljača) i ostale zapaljive supstance i eksplozive.

10. Budite pažljivi sa destinacijama

Trikovi i saveti o ručnom prljagu važe sa sve letove kompanije Swiss, izuzev linija za SAD-u ili Italiju na primer, gde propisi mogu biti strožiji. Isto važi i za letove iz i unutar Južne Afrike , gde u ekonomskoj klasi možete nositi samo jedan komad ručnog prtljaga.

682 views0 comments

Comments


bottom of page