top of page

Raspisan tender za tehničku dokumentaciju za proširenje pristanišne platforme na niškom aerodromu

Updated: Jan 26, 2021

Aerodromi Srbije oglasili su tender za uslugu izrade projektno tehničke dokumentacije za proširenje platforme na niškom aerodromu Konstantin Veliki


Foto: Aerodrom Niš

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, proširenje platforme potrebno je kako bi se obezbedio dodatni prostor za parkiranje i opsluživanje najvećih vazduhoplova, u skladu sa iskazanim potrebama Aerodroma. Naime, proširenjem platforme treba da se obezbedi prostor koji ćе da omogući prihvat najvećih vazduhoplova (kodnog slova E), kako savremenih tako i onih u doglednoj budućnosti. - Tehničkom dokumentacijom treba obuhvatiti rulnu stazu па platformi (Apron Taxiway), parking pozicije vazduhoplova, prilaznu zonu traktora za guranje/vuču vazduhoplova i servisnu saobraćajnicu za vozila i opremu za opsluživanje vazduhoplova. Uz servisnu saobraćajnicu potrebno је projektovati parking mesta za opremu za opsluzivanje vazduhoplova - navodi se u dokumentaciji.

U dokumentaciji se navodi da je predviđena i jedna pozicija sa avio mostom u odnosu na razvoj terminalne zgrade

Rulnu stazu nа platformi, dodaje se, treba projektovati tako da ima karakteristike za prihvat merodavnog vazduhoplova kodnog slova E. U saobraćajnom smislu, sa aspekta minimalnog bezbednog razdvajanja vazduhoplova od prepreka, treba је tretirati kao rulnu stazu tipa "Aircraft Stand Taxiline". Horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, kao i sistem svetlosnog obeležavanja treba projektovati tako da obezbede celinu sa postojecim sistemom signalizacije nа aerodromu i da zadovolje važeće propise i preporuke vazduhoplovnih organizacija. Takođe, parking pozicije za vazduhoplove nа platformi treba da u redovnim uslovima omoguće parkiranje i opsluživanje kombinovano većeg broja vazduhoplova kodnog slova C i D. Kao alternativna pozicije za parkiranje predviđena je parking pozicije za kodno slovo E.

Rok za ponude je 26. januar. Više o tenderu možete pogledati OVDE.


Izvor: eKapija

113 views0 comments

Comments


bottom of page