top of page

Produžena zabrana! Redovni avio-saobraćaja u Srbiji tek krajem maja?

Iako je prethodno najavljeno da bi početak redovnog avio-saobraćaja mogao biti uspostavljen 18.maja, u Srbiji je izdat NOTAM o zabrani avio-saobraćaja do kraja meseca majaFoto: Aerodrom Niš


Avio-saobraćaj u Srbiji najverovatnije neće biti uspostavljen 18. maja kako je to ranije najavljeno na konferenciji za medije koja se odnosi na ublažavanju mera usled pandemije virusa Covid-19.


Naime, prema informacijama iz Kriznog štaba za borbu protiv virusa Covid-19, doktor Tiodorović rekao je da su poslednja mera koja će biti popuštene biti otvaranje redovnog avio-saobraćaja i to od 18. maja.


NOTAM: Letovi tek od 31. maja


Saopšten datum ponovnog uspostavljanja avio-saobraćaja iz Srbije došao je samo sat vremena nakon što je u Srbiji izdat NOTAM, specijalno i hitno saopštenje u međunarodnom avio-saobraćaju, a u kome se kaže da se zabrana obavljanja komercijalnog avio-saobraćaja, produžava sve do 30. maja u 23.59 prenosi portal Aviatica.


Foto: Smatsa

Prema ovoj zvaničnoj informaciji, koje prenosi portal Aviatica mnogim avio-kompanijama zabranjuje se sletanje na aerodrome i poletanje sa aerodroma u Republici Srbiji svim vazduhoplovima koji vrše prevoz putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti.


Zabrana se ne primenjuje na letove za prevoz robe i pošte, avione za traganje i spasavanje, humanitarne  i hitne medicinske letove, tehničko sletanje i pozicioniranje aviona upisanih u registar Republike Srbije, sletanje vazduhoplova u slučaju nužde, letove državnih vazduhoplova i za letove posebne namene.

NOTAM, kao zvanično međunarodno sredstvo komunikacije u vazdušnom saobraćaju dobijaju sve avio-kompanije, regionalne kontrole letenja i Eurocontrol i aerodromi, jer su takva obaveštenja bitna za planiranje svakog leta. Tako su nakon dobijanja danas izdatog NOTAM-a avio-kompanije koje su planirale letove  ipak otkazale neke od svojih polazaka.


Wizz Air je automatski pomerio početak letova ka Beogradu sa ranije najavljenog (i prodavanog) 1. maja na 13. maj, dok je Air Serbia otkazala sve letove do 9. maja. Ostaje nejasno zašto avio-kompanije nisu otkazale sve letove u maju, što bi bilo u skladu sa NOTAM-om, ali postoji mogućnost da su u kontaktu sa našim vazduhoplovnim vlastima dobile informaciju da će se ove mere dodatno popuštati narednih dana, prenosi Aviatica.


Za sada je jedina zvanična informacija da letova nema i neće biti sve do 31. maja.


Izvor: Aviatica/flynaissus


417 views0 comments

Comments


bottom of page