top of page

Priština želi da privuče putnike iz Skoplja i Niša

Menadžer za planiranje aerodroma Priština, Driton Hiseni izjavio da je aerodrom u Prištini pretekao svog rivala aerodrom u Skoplju tokom jula, uprkos nedostatku subvencija kao i viznim zahtevima Evropske unije za vlasnike pasoša gradjana Kosova


Novi terminal prištinskog aerodroma

Hiseni je izmedju ostalog naglasio da da putnici sa Kosova stvaraju znatan promet kako na skopskom, tako i na niškom aerdormu. On dadaje da aerodrom u Skoplju posluje uz državnu pomoć te da je na njemu preko polovine saobraćaja koji nudi omogućeno putem državnih subvencija".


Kosovo se i ranije žalilo Evropskoj komisiji zbog državnih subvencija koje je makedonska vlada od 2012. godine pružila Wizz Air-u za letove iz Skoplja, dok subvencije države Srbije prema niškom aerodromu nije komentarisao. Regulatorno telo tada je navelo da podsticaje treba da nudi sam operator aerodroma, a ne vlada.


Evropska komisija je 2016. godine saopštila je da se istraga po pitanju žalbe Prištine pokazala kao neutemeljena

"Došlo je vreme da pružimo veću podršku avio-prevoznicima i turističkoj industriji, što bi omogućilo povoljnija putovanja "- rekao je Hiseni. On se prilikom svog obraćanja osvrnuo i na to da u ovom trenutku veliki broj gradjana koristi usluge aerodroma Niš i da bi investiranjem u vazduhoplovni sektor Priština uspela da privuče putnike iz Skoplja i Niša.


Podsetimo, aerodrom u Nišu i TON su pre par godina širom Prištine na bilbordima reklamirali jeftine letovi iz Niša, a cela kampanja je trajala oko mesec dana.


Kampanja je najverovatnije uradjena zbog velikog broja gradjana Kosova i Metohije koji koriste prisustvo najvećih evropskih niskotarifnih kompanija u Nišu, ali i blizine samog aerodroma.


195 views0 comments

Comentarios


bottom of page