top of page

Preseljenje „Aerodroma Srbije“ iz Beograda u Niš je besmislen i populistički

Preseljenje privrednog društva „Aerodromi Srbije“ iz Beograda u Niš je besmislen i populistički potez koji ni na koji način neće doprineti boljem funkcionisanju niškog i drugih „malih aerodroma“, zbog čega je ono navodno osnovano, kaže Mladen Jovanović, aktivista Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ i predsednik UO Nacionalne koalicije za decentralizaciju - prenosi Medijska kutija.Mladen Jovanović, Foto: Medija centar Beograd

Direktor privrednog društva „Aerodromi Srbije“ Mihajlo Zdravković kazao je ovih dana da očekuje da će sedište tog preduzeća biti preseljeno u Niš do kraja sledećeg meseca. On je kazao da su uslove za „preseljenje“ obezbedile izmene Zakona o upravljanju aerodromima koje je prošle sedmice usvojila Skupština Srbije.


– Reč je o pukom preseljenju jednog fantomskog preduzeća, koje nema zaposlene, znanje i sertifikate, iz jednog grada u drugi, što nema nikakav značaj za oblast kojom se bavi. Ovakva odluka ne predstavlja decentralizaciju, jer će se sve odluke i dalje donositi u Beogradu, već kukavičije jaje i zamazivanje očiju građanima- kaže Jovanović, koji je i predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju.


Jovanović još ocenjuje da ova odluka pokazuje da je prošlogodišnje preuzimanje  vlasništva nad niškim aerodromom od strane Republike, koje je izazvalo građanske proteste u organizaciji Inicijative „Ne damo niški aerodrom“, dovelo do „pada rejtinga vladajućih stranaka“.  

– Građani Niša nisu prestali da se nadaju da će niški aerodrom biti vraćen u vlasništvo grada, očekujući pri tom da će postupci protiv takve odluke koje je Inicijativa pokrenula pred domaćim i stranim telima doneti rezultate- rekao je Jovanović.Protest gradjana protiv poklanjanja niškog aerodrom državi Photo: Južne vesti

On je podsetio da je država i nakon više od godinu dana od donošenja preporuka Vlade Srbije o državnom preuzimanju osnivačkih prava,  zemljišta i sertfikata niškog aerodroma nije donela sve odluke koje bi to obezbedile, a koje su predviđene preporukom. Do sada su sa Grada na Republiku preneta jedino osnivačka prava.

Zemljište nije preneto na Republiku, niti su sertifikati niškog aerodroma preneti na novog operatera.
Sve to ide traljavo jer Vlada, po svoj prilici, nije do kraja ni osmislila ceo proces, pošto joj je jedino bilo važno da preuzme kontrolu nad aerodromom, a to joj je obezbedio prenos osnivačkih prava i postavljanje direktora- kaže Jovanović.

„Aerodromi Srbije“ osnovani su pre više od tri godine, ali su tek sada postali operativni.

Direktor „Aerodroma Srbije“ Zdravković je ovih dana kazao da se najvažniji planovi za niški aerodrom tiču „pre svega poboljšanja kvaliteta prihvata i otpreme vazduhoplova u smislu završetka ALS sistema“, kao i proširenja i modernizacije terminalne zgrade.

On je kazao da bi Aerodrom „Morava“ kod Kraljeva trebalo da proradi na leto, a da će „Aerodrom ‘Ponikve’ kod Užica i nekoliko desetina malih sportskih aerodroma imati svoju budućnost u okviru ‘Aerodroma Srbije'“.


Privredno društvo „Aerodromi Srbije“ osnovano je još 2016. godine ali do sada nije bilo operativno. Prema dostupnim podacima, „Aerodromi Srbije“ imaju četiri radnika, a još nije poznato koliko će ovo društvo imati zaposlenih, jer će, kako je najavljeno, stručne službe niške vazdušne luke raditi i za njega. Predstavnici Ministarstva saobraćaja su kazali da će ovo privredno društvo „voditi računa o razvoju“ oko 30 malih aerodroma u Srbiji, među kojima ima najviše sportskih.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je u februaru ove godine kazala da nema potrebe da sedište preduzeća „Aerodromi Srbije“, koji se stara o razvoju regionalnih aerodroma, bude u Beogradu i najavila preseljenje sedišta tog preduzeća u Niš, budući da se tu nalazi najveći regionalni aerodrom.


Mihajlović je istakla da je niški aerodrom „strateški važan za državu“ i da će će država nastaviti da ulaže u taj aerodrom sa ciljem da on postane rezervni za Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Ona je prethodno u Kraljevu potpisala Ugovor o nenovčanom ulogu Srbije u privredno društvo „Aerodromi Srbije“ radi povećanja osnovnog kapitala tog društva, čime se omogućava da Srbija, posle niškog i beogradskog, dobije i treći međunarodni aerodrom, „Morava“.
Ako ste propustili..

Pročitajte još:


124 views0 comments

Comments


bottom of page