top of page

Prepirke aktuelnog i bivšeg rukovodstva Aerodroma Niš o finansijskom izveštaju za 2018.godinu

Subvencije za ulaganja knjižene su u tekuće troškove, pa je tako stvorena lažna slika o pozitivnom poslovanju u prvom i drugom kvartalu 2018, tvrde sa niškog aerodroma


Foto: Aerodrom Niš

U saošptenju se još navodi da su gubici dok je aerodrom bio gradski bili 17 miliona dinara, a u mesecima posle državnog preuzimanja dobitak je 4 miliona - računica je koju navode sa “Konstantina Velikog”-prenose Južne vesti.


Nastavljaju se prepirke aktuelnog i bivšeg rukovodstva niške vazdušne luke o spornom finansijskom izveštaju za 2018. godinu. Bivši direktor Vladica Đurđanović ranije je prezentovao kvartalni izveštaj za 2018. kojim je pokazivao pozitivno poslovanje.


Izveštaj za 2018. godinu nije bio dostupan, ali sada se nalazi na sajtu niške vazdušne luke.

Iz uprave niške Aerodroma računicu oko duga, kažu, izvode upravo iz finansijskog izveštaja za 2018. i mišljenja nezavisnog revizora.


U izveštajima se jasno vidi da je prihod od subvencija namenjenih za kapitalno ulaganje u građevinske objekte proknjižen na pokriće tekućih-operativnih troškova. To je stvorilo lažnu sliku o pozitivnom poslovanju u prvom i drugom kvartalu 2018. godine - tvrde sa aerodroma.

Navode i da bi Aerodrom Niš bio u još većem gubitku 2018. godine da nije preuzet od Republike, jer, kako kažu, Grad Niš nije bio u stanju da finansira ni operativne ni kapitalne troškove.


Naime, zbog izuzetno niskih cena usluga koje je ugovorilo prethodno rukovodstvo niškog aerodroma, sa porastom broja putnika nesrazmerno rastu i troškovi u odnosu na prihode, što stvara potrebu za većim subvencijama od strane vlasnika - navode sa aerodroma.

Zato kažu da je Republika Srbija u 2019, imajući u vidu niske cene, izdvojila 76 miliona dinara subvencija na ime operativnih troškova iako je planirano povećanja broja putnika za 20 odsto.


Podsetimo, NKD je saopštio da direktor aerodroma Dušan Knežević ne govori istinu o subvencijama, a da finansijski izveštaj iz drugog kvartala 2018. koji prikazuje dobit od 373.000 dinara.Dokumenti za preuzimanje

Saopštenje Aerodrom Niš (preuzmi) - 181.72 KB


Izvor: Južne Vesti97 views0 comments

Comments


bottom of page