top of page

Premijerka negira optužbe za nezakonitu državnu pomoć kompaniji Air Serbia

Srpska premijerka Ana Brnabić odbacila je u utorak optužbe za nezakonitu državnu pomoć avio kompaniji Air Serbia, koju je iznela slovenačka avio kompanija Adria Airways, medjutim agumenti su, smatraju stručnjaci, na slovenačkoj strani.


Foto: Air Serbia


Većina medija nedavno je prenela vest da je slovenačka avio kompanija Adria Airways, podnela žalbu protiv kompanije Air Serbia institucijama Evropske unije o navodnoj nezakonitoj državnoj pomoći koju je toj kompaniji pružila srpska vlada.


Na ove izuzetno teške optužbe na račun Vlade, premijerka Ana Brnabić izjavije je:

"Srbija u potpunosti poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ne dajemo državnu pomoć, tako da smo u tome potpuno čisti".


Medjutim, podrška vlade Air Serbia krši kako državne propise o državnoj pomoći, tako i medjunarodne obaveze Srbije u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, objašnjava pravni zastupnik slovenačke aviokompanije, Dragan Gajin.


"Nemam informacije da li je pokrenut postupak po ovoj žalbi", izjavila je Brnabić.

Podsetimo, Etihad Airways je 2013. godine potpisao ugovor o kupovini 49% tadašnjeg JAT Airwaysa u državnom vlasništvu. Po ugovoru o strateškom partnerstvu Etihad je dobio petogodišnji ugovor za upravljanje avio kompanijom te njenom preimenovanje u Air Serbia u oktobru iste godine.

Vlada Srbije poseduje preostalih 51%. Prema tom sporazumu, vlada se obavezala da će obezbediti grantove za podršku stabilizaciji kompanije do 2016. godine. Međutim, prema izveštajima srpskih medija, vlada je nastavila da finansira Air Serbia iz državnog budžeta nakon dogovorenog roka. Samo u 2017. godini, vlada je obezbedila 12 miliona evra (13,4 miliona dolara) za Air Serbia.

Komisija za kontrolu državne pomoći Srbije, ignorisala je zahteve slovenačke avio kompanije, pa su se slovenci obratili Evropskoj uniji. Agumenti su, smatraju stručnjaci, na njihovoj strani.


Koliki je iznos koji bi Air Serbia trebala da vrati u budžet? Prema rečima ekonomskih analitičara Miše Brkića u pitanju je ogroman iznos, prema procenama država je do sada izdvojila od 500 do 700 miliona evra.

Srbija, kako kaže vazduhoplovni analitičar Alen Šćurica, iako kandidat za članstvo u EU, ne poštuje liberalnu ekonomiju, po kojoj nema državnih subvencija i oglušava se o aranžman o "otvorenom nebu" koji garantuje jednaku tržišnu utakmicu.


"Mislim da Adria ima dosta veliku šansu u ovom slučaju, pogotovo zbog bekapa (podrške) Lufthanze koju ima, a Lufthanza je bila prva koja se požalila na projekat Air Serbije, još pre nekoliko godina, i ne verujem da je Adria to uradila sama. Mislim da tu postoji dosta velika šansa da Air Serbia dobije velike sankcije ili barem odredjene direktive Evropske unije", prognozira Šćurica.

Ukoliko do sankcija dođe, Srbiji se po svemu sudeći ne piše dobro.


"Postoji čak mogućnost i povratka tih sredstava, da Evropska unija naloži Republici Srbiji, odnosno Air Serbia da vrati taj novac u budžet, a to bi bilo dosta loša situacija, govorimo o vrlo velikom iznosu novca", ističe on.Stručnjaci podsećaju, da je u sličnim sporovima Evropa već presudjivala, pa je tako Air Estonia pre nekoliko godina izvukla deblji kraj, kada je samo dan nakon vraćanja državnih subvencija proglasila bankrot.

114 views0 comments

Comments


bottom of page