top of page

Potvrdjeno: Ryanair preuzeo Malta Air, očekuje se pristup tržištima van EU

Samo jedan dan nakon pisanja našeg portala o eventualnom preuzimanju avio kompanije Malta Air, od strane Ryanair Holdinga, stigla zvanična potvrda i potpisan ugovor sa vlasima Malte


Potpisivanje ugovora na Malti. Foto: Ryanair

Irska kompanija Ryanair Holdings, saopštila je danas da je potpisala ugovor o kupovini Malta Air, malteške start-up aviokompanije, u kojoj će narednom periodu bazirati svojih 6 aviona tipa Boeing 737. Ova investicija omogućiće kompaniji Ryanair da poveća svoje već prilično jako prisustvo na Malti (od 3 miliona putnika godišnje), i tako lakše pristupi tržištima izvan EU, pre svega Severne Afrike.


Preuzimanje kompanije planirano je za kraj juna, nakon čega će Ryanair Holdings registrovati avione vredne preko 600 miliona dolara na Malti, uposliti posadu na od preko 200 ljudi, a u roku od tri godine planirano je da se broj aviona koji će biti baziran na Malti poveća na 10 aviona, čime će stvoriti dodatnih 350 radnih mesta. - navodi Rynair.


Novonastala avio kompanija povećava šanse da se u narednom periodu otvori direktna linija izmedju Malte i Niša koju naša dijaspora godinama željno i iščekuje

Kolor šema nove kompanije Malta Air

U saopštenju se takodje navodi da će nova kompanija Malta Air biti brendirana do leta 2020.godine (vidi sliku), te da će avioni biti prebačeni iz njihovih baza iz Francuske, Italije i Nemačke, što će omogućiti posadama da plaćaju porez na dohodak u Francuskoj, Italiji i Nemačkoj umesto u Irskoj, gdje su trenutno obvezni da plaćaju porez na dohodak u skladu sa Sertifikatom vazdušnog operatora (AOC) koji je trenutno registrovan u Irskoj.

Govoreći danas na Malti, generalni direktor kompanije Ryanair, Majkl Oleari, rekao je:


Foto: Arhiva

- „Zadovoljstvo mi je da poželim dobrodošlicu kompaniji Malta Air u porodicu kompanije Ryanair koja sada uključuje Buzz (Poljska), Lauda (Austrija), Malta Air i Ryanair (Irska). Kompanija Malta Air će ponosno leteti pod zastavom Malte na više od 60 destinacija širom Evrope i Severne Afrike, a naša maltešku flotu, destinacije, promet i radna mesta biće znatno proširena u narednih tri godina. ” izjavio je Oleari izmedju ostaelog Oleri u svom obračanju.


Ministar turizma Malte, Konrad Mici, izjavio je da je dobar odnos izmedju kompanije Ryanair i Malte evoluirao je u uspešnu saradnju, te pozdarvio posvećenost kompanije Ryanair da u potpunosti razvije aviokompaniju sa sedištem na Malti, koja će u velikoj meri doprinijeti razvoju ove zemlje.


Za sada nema jasnih indicija koje bi nove destinacije mogle biti uvedene od strane kompanije kompanije Malta Air, ali nije isključeno da će se i Niš eventalno naći na mapi novih letova sa ovog ostrva.94 views0 comments

Comments


bottom of page