top of page

Ponovo izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju u korist Air Serbije?

Vlada Srbije ponovo je predložila izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju koje kako tvrde stručnjaci opet ide u korist nacionalnoj avio-kompaniji Air Serbia. Oni takodje ističu da će se dopuenjenom uredbom ozakoniti monopol ove kompanije u Nišu


Foto: Aerodrom Niš

Druga dopuna urdebe Zakona o vazdušnom saobraćaju predložena je samo dve nedelje od kako je irskoj niskotarifnoj avio-kompaniji Ryanair zabranjeno da leti na istoj liniji na kojoj već leti nacionalna avio-kompanija Air Serbia, a odluku je doneo Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.


U dopunjenoj uredbi izmedju ostalog se navodi se da avio-kompanija koja leti na linijama od značaja, a koje je izabrana u postupku javne nabavke u ovom slučaju Air Serbia, ima eksluzivno pravo da leti na tim linijama, što prakticno zabranjuje ostalim avio prevoznicima da leti na istim linijama.Član 7. uredbe Vlade Srbije

O ovim izmenama i rezultatima poslovanja aerodroma Niš govorio je juče u Nišu pomoćnik ministra gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoran Ilić. On je tom prilikom izjavio da se radi o izmenama Zakona o avio-saobraćaju kako bi se isti uskladili s propisima EU te istakao da javna rasprava o tome traje do 27. novembra, a da će potom nacrt izmena dati na razmatranje Vladi Srbije.

Neki stručnjaci smatraju da ovakve izmene zakona pogotovo one koje se donose retroaktivno predstavljaju ozakonjen monopol države i nacionalne avio-kompanije Air Serbije na aerodromu "Konstantin Veliki", zbog koga je kako se veruje ovaj aerodrom u prethodnih nekoliko nedelja ostao bez čak 4 linije i to za Budimpeštu, Cirih, Frankfurt i Stokholm.
505 views0 comments

Comments


bottom of page