top of page

Političko prizemljenje na niškom aerodromu

Glavni broker u kompaniji Momentum Securities, Nenad Gujaničić izjavio je za novinsku agenciju Beta da nije nimalo neočekivano to sto je upravo aviokompanija Air Serbia pobeduila na tendera za izbor avioprevoznika za 12 linija od javnog inateresa sa Aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu, koja će za uspostavljanje tih linija dobiti subvencije od po pet miliona evra u prve tri godine.


Foto: Marko Stojković

Gujaničić je u svom autorskom tekstu za mesečnik "Biznis i finansije" naveo da su, samo na prvi pogled, razvejane osnovane sumnje da će država gušiti dalji razvoj niškog aerodroma uspostavljanjem novih 12 linija, kojima će biti više nego udvostručen broj gradova s kojima će Niš biti povezan.


"No, kao i obično djavo je ostao u detaljima. Ne samo da je za obim subvencija koje su date Air Srbiji, niški aerodrom mogao pokrenuti ozbiljan zamajac ulaganja, nego novoformirane linije prete da naruše interes postojećih korisnika ovog aerodroma", smatra Gujaničić - prenosi Beta.


Linije koje će uspostaviti Er Srbija sa aerodroma u Nišu u velikoj meri su, kako je kazao, bliske gradovima ka kojima lete kompanije Wizz Air i Ryanair.


Neće začuditi odlazak niskotarifnih aviokompanija, naročito ako u bliskoj budućnost usledi povećanje taksi koje su državni predstavnici najavljivali u mesecima tokom kojih su 'lomili' stare vlasnike i menadžment niškog aerodroma - ukazao je Gujaničić.

U slučaju tog negativnog scenarija, kako je naveo, Niš bi mogao u potpunosti da ostane bez niskobudžetnih avio-prevoznika, oslonjen isključivo na Er Srbiju koja zavisi od subvencija države.

"Time bi razvoj ovog aerodroma visio bukvalno o koncu, a san o milion putnika ostao samo 'mrtvo slovo' u nikad viđenim ograničenjima koncesionog ugovora aerodroma u Beogradu", ocenio je Gujaničić.


On je istakao da, "kada su predstavnici države slavodobitno otvorili koncesionu kovertu francuskog Vansija (Vinci) tešku 500 miliona evra, plus skoro dvaput toliko u obećanim parama, bilo je izvesno da ovi prihodi od davanja u miraz Aerodroma 'Nikola Tesla' u Beogradu nisu došli bez gomile direktnih i posrednih obaveza države".


"S obzirom da tenderski ugovor nikada nije objavljen, obećanja Vlade Srbije ostala su pod velom tajne, s izuzetkom sputavanja razvoja niškog aerodroma koje je usledilo u nultoj godini koncesije", naveo je Gujaničić.

Podsetio je da je Gradsko veće Niša besplatno državi prenelo osnivačka prava aerodroma u Nišu, na preporuku Vlade Srbije, što je, kako je ocenio, bila neminovna posledica obaveze preuzetih koncesionim ugovorom sa Vansijem da svi manji aerodromi u Srbiji u radijusu od 230 kilometara od Surčina ne smeju imati više od milion putnika, pre nego što beogradski aerodrom dostigne prag od 12 miliona (5,6 miliona putnika u nultoj godini koncesije).


Izvor: Beta

339 views0 comments

Comments


bottom of page