top of page

Počeo jubilarni 25. internacionalni niški džez festival "Nišville 2019"

Nišville Jazz Festival koji je počeo u petak trajaće sve do 11. avgusta, dok će glavni festivalski program biti održan od 8. do 11. avgusta na niškoj Tvrđavi. U deset dana festivala predstaviće 1.000 umetnika na 20 pozornica uz prateće programe koji obuhvataju pozorišnu i filmsku produkciju


Foto: Mateja Jeremić

Prema rečima direktora festivala Ivana Blagojevića, festival nikada nije bio u težoj finansijskoj situaciji. Festvalu ove vrste potreban je duplo veći budžet nego što je to danas slučaj. Komercijalni festivali imaju bolju finansijsku podršku i da nije bilo sredstava Grada Niša teško da bi uopšte imali priliku da uživamo u festivalu," kazao je Blagojević i dodao je Ministarstvo kulture i informisanja povećalo izdvajanja za Nišville festival, ali da je sve to još veoma daleko od podrške jednom od deset najznačajnjih evropskih festivala, kako je Nišville ocenio londonski Gardijan.


Festival je počeo juče predstavom "Kako vam drago" u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša, Kruševačkog pozorišta i Nišville fondacije, a u režiji Nikite Milovejevića.


U glavnom, muzičkom delu festivala po njegovim rečima publika će se susresti sa atrakcijom za Ginisovu knjigu rekorda na otvaranju Nišvilla 8.avgusta.

Foto: Vanja Keser

"Five Big Bands Sumit program festivala čini posebnu muzičku atrakciju za sve koji budu prisustvovali otvaranju festivala 8.avgusta. Pet Big Bendova postaviće nezvanični svetski rekord izvodeći zajedno poklon kompoziciju 'Nišville Jubilation' Dušana Gojkovića. zajedno će nastupiti bendovi iz Niša, Buenos Airesa, Blagoevgrada, Čakoveca i internacionalni orkestar sastavljen od 30 srpskih, italijanskih i albanskih muzičara", kazao je Blagojević.
Očekuje se da će u toku 10 dana trajanja festivala, Niš pored velikog broja učesnika posetiti i rekodan broj turista iz svih krajeva sveta. Velika prednost je i to što niški aerodrom ove godine ima istorijski broj letova sa aerodroma "Konstantin Veliki", kao i četiri avio kompanije koje opslužuju ukupno 22 linije ka gradovima širom Evrope.Video: Nišville iz vazduha

49 views0 comments

Comments


bottom of page