top of page

Piloti iz celog sveta u Nišu na Predevropskom prevenstvu u paraglajdingu

U organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije, Paraglajding kluba „Grunf“ iz Niša i Kluba slobodnog letenja „Ares“ iz Beograda, uz podršku Opštine Pantelej iz Niša, u narednih nekoliko dana u Nišu se održava Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu, koje će za godinu dana dočekati i evropske reprezentativce, saopštio je Vazduhoplovni savez Srbije. Trajanje prvenstva je od 29. jula do 3. avgusta.


Foto: Ilustracija

Predevropsko prvenstvo će ujedno biti i Državno prvenstvo Srbije u disciplini prelet, kao i Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine i Državno prvenstvo Mađarske. Ove dve države, koje su od ranije upoznate sa terenima i letenjem u Nišu, odlučile su da svoja najviša državna takmičenja održe u Srbiji, navodi se u saopštenju Vazduhoplovnog saveza Srbije koje je objavljeno na njihovom zvaničnom sajtu.


Na ovogodišnjem Predevropskom prvenstvu registrovano više od 150 pilota iz 20 zemalja. U šest takmičarskih dana, u periodu od 29. jula do 3. avgusta, paraglajderi će poletati sa nekih od poznatih paraglajding poletišta u Opštini Pantelej i Niškoj banji, ističu iz Saveza.


Foto: Ilustracija

Kada je reč o ovogodišnjem Predevropskom prvenstvu, nastupiće 150 takmičara, među kojima je 137 muškaraca i 13 žena. Oni ce se takmiciti u disciplini prelet, koje će se održati na poletištima Višegrad stena iznad sela Oreovac u Opštini Pantelej i Koritnik u Niškoj banji. Boduje se za tri državna prvenstva: Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, koje su nam učinile čast i svoja državna prvenstva preselile na niška poletišta.Iako su uloženi izuzetni napori u realizaciji ovog takmičenja, piloti će imati priliku da lete u odličnoj konkurenciji, a Opština Pantelej i Grad Niš raduju se novim brojnim gostima iz preko 20 država - porucuju iz Saveza.

Vazduhoplovni savez Srbije dobio je od Svetske vazduhoplovne federacije nadležnost organizovanja 16. Evropskog prvenstva u paraglajdingu u disciplini prelet koje će biti održano 2020. godine u Nišu. Kako navode, država koja organizuje Evropsko prvenstvo u obavezi je da prethodno održi Predevropsko prvenstvo, kako bi pripremljenost za takmičenje prve katergorije bila na kvalitetnom nivou.

Završetak Predevropskog prvenstva i proglašenje najbolje plasiranih takmičara planirani su za subotu, 3.avgust 2019.

73 views0 comments

Comentarios


bottom of page