top of page

Pandemija koronavirusa preti da uništi avio-saobraćaj

Avio-kompanije otkazale su do sada stotine hiljada letova zbog ograničenja putovanja usled problema sa koronavirsuom, a počela su da se primenjuju i stroga pravila od naknada za promene i otkazivanje putovanja usled bolesti


Foto: Ilustracija/Flynaissus

Brzo širenje novog koronavirusa i proglašenje pandemije virusom Covog-19 testira aviokompanije i druge turističke kompanije sa rizikom koji je bio gotovo nezamisliv tokom poslednje decenije: širokim padom tražnje u putovanjima.


Potražnja za avionskim putovanjima koja je posledonjih godina rasla skoto dvostruko brže od globalne ekonomije, nalazi se u ozbiljnim problemima. Avio kompanije masovno su počelu da otkazuju letove usled otkazivanja konferencija, sajmova i turistickih manifestacija, zbog straha od širenja koronavirusa.


Evropski aerodromi su zbog virusa do sada izgubili više 187 miliona putnika i zabelezile gubitak veći od milijardu dolara. ACI Evrope, koji zastupa aerodromski sektor, procenio je da će epidemija značiti pad broja putnika za 13,5 odsto samo u prvom kvartalu.


I nišik aerodrom mogao bi tokom marta da zabeleži drastični pad broja putnika usled otkazivanja velikog broja letova pre svega do Bergama, Rima i Bolonje, ali i manjom potraznjom letova na destinacijama na kojima se saobraćaj i dalje odvija bez bitnijih promena.


Avioni iz ugroženih područja ne mogu više da sleću u Srbiju


Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izdao je hitno obaveštenje o zabrani sletanja za avione iz zemalja sa žarištima koronavirusa, a to se pre svega odnosi na avione iz Italije, Švajcarske, Irana, Južne Koreje i Kine.


Direktorat je ovu odluku doneo na osnovu odluke Vlade Republike Srbije br. 05, 53-2281/2020, sa ciljem zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Srbije.

Obaveštenje je izdato u NOTAM formatu, što je vazduhoplovni termin kojim se označavaju hitne odluke bitne za operativne radnje.

Suspendovan saobraćaj do SAD-a


Rano jutros suspendvan je i avio saobraćaj iz kontinentalne Evrope prema svim destinacijama u Sjednjinim Državama na period od 30.dana, radi suzbijanja koronavirusa izjavio je obraćajući se naciji američki predsednik Donald Tramp.

101 views0 comments
bottom of page