top of page

Ovo je prva zemlja u Evropi koja uvodi "zelene vakcina pasoše"

Francuska vlada prosledila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima.Foto: Miluz, Francuska

Premijer Žan Kasteks prosledio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedeljak, a taj zakon poznat je još i kao „zeleni vakcina pasoš“ zbog odredbi koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mestima na osnovu vakcinacije.


Prema tom zakonu, premijer ima pravo da odobri kretanje osoba, njihov pristuup javnom saobraćaju ili određenim mestima na osnovu testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i vakcinacija protiv koronavirusa.


Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedelje kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog „zelenog pasoša“ za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.


Više istraživanja pokazalo je da su Francuzi veoma skeptični prema vakcinaciji i da je svega 40-ak odsto građana spremno da se vakciniše.

Podsetimo, letovi sa niškog aerdoroma do Bazela realizuju se do aerdoroma EuroAirport koji se nalazi na tromedji Francuske, Nemačke i Švajcarske, pa za sada nije sigurno dali će i kako ovakva odluka ukoliko se usvoji uticati na letove koje avio-kompanija Wizz Air realizuje iz Niša do ovog aerodroma.


Izvor: Vestionline I Flynaissus

112 views0 comments

Comments


bottom of page