top of page

Ovako će izgledati memorijalni centar u Pranjanima (Video)

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, izvode se radovi na izgradnji aerodrom i memorijalnog centra. Radovi bi trebalo da budu završeni u narednih desetak dana kada se očekuje svečano otvaranje.


Foto: Halyard Mission Foundation

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, na mestu gde je od avgusta 1944. do februara 1945. godine postojala improvizovana pista i sa koje je oko 600 vazduhoplovaca, tokom misije “Halijard” prebačeno u američke baze u Italiji, izvode se radovi na izgradnji aerodrom i memorijalnog centra. Radovi bi trebalo da budu završeni u narednih desetak dana kada se očekuje svečano otvaranje.


Fondacija “Halijard” je na Youtube-u objavila snimke iz vazduha prostora na Galovića polju. Na snimcima se vidi kako teku radovi na izgradnji centar u obliku aviona.Foto: Halyard Mission Foundation

Misija “Halijard” jedna je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi. Spasavanje savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji je spaseno više od 1.000 članova savezničke posade, od čega polovina na teritoriji Srbije.
Video: Halyard Mission FoundationOboreni piloti koji su nalaženi na prostoru od Ivanjice, Arilja, Zlatibora, Guče, Beograda do istočne Srbije i etničkih sela u zapadnoj Rumuniji, skrivani su, a kasnije i evakuisani. Maja 1944. godine uspostavljen je vazdušni most Pranjani – Bari. U prvom letu u Italiji je prebačeno pedesetak savezničkih pilota i britanska vojna misija pri ravnogorskom štabu.
Izvor: Nova116 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page