top of page

Oprezno! Od 20.decembra ovo više ne sme da se nađe u vašem prtljagu

Ako se spremate da putujete negde za praznike, morate da znate šta sve ne smete nikako da spakujete u lični prtljag jer vam neće dozvoliti da pojedine namirnice unesete u avion


Foto: Ilustracija

Putnici iz Srbije u ličnom prtljagu na teritoriju Evropske unije bez fitosanitarnih sertifikata od 14. decembra mogu unositi samo plodove banane, ananasa, kokosa, urmi i malajskog drveta durio zibethinus, dok u Mađarsku bez "papira" mogu nositi do pet kilograma voća i povrća, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U skladu sa novim propisima EU o uspostavljanju novog režima zdravlja bilja na njihovoj teritoriji sve vrste regulisanog bilja i biljnih proizvoda, uključujući voće i povrće u ličnom prtljagu putnika iz svih trećih zemalja, pa i Srbije, zabranjeni su za unošenje na teritoriju EU - osim ako je za njih izdat fitosanitarni sertifikat, podseća ministarstvo.

Ministarstvo je saopštilo da je evropskim propisima precizirano da se zabrana neće odnositi na male količine bilja i biljnih proizvoda koje EK bude utvrdila u skladu sa posebnim procedurama. Voće i povrće do pet kilograma u ličnom prtljagu putnici će ipak moći da unesu u Mađarsku samo preko graničnih prelaza, jer su nadležni organi te članice EU odlučili da, za sada, za tu količinu fitosanitarni sertifikat nije potreban.


"Do donošenja novih EU propisa koji će definisati izuzeća u skladu sa procenjenim rizikom u pogledu malih 'količina', molimo građane da poštuju ovu odluku Evropske komisije prilikom prelaska granice sa drugim zemljama EU", apelovalo je Ministarstvo poljoprivrede.


Foto: IlustracijaFitosanitarne preglede pošiljaka bilja i biljnih proizvoda i izdavanje fitosanitarnih sertifikata na području Republike Srbije obavljaju Poljoprivredne stručne i savetodavne službe (PSSS) čiji podaci za uspostavljanje kontakta su na sajtu Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, pa im se građani mogu obratiti, navodi se u saopštenju.


432 views0 comments

Commenti


bottom of page