top of page

Novi Pazar uskoro dobija aerodrom?

Novi Pazar bi u bliskoj budućnosti mogao bi da dobije aerodrom. Ovo je rečeno nakon sastanka pomoćnika ministra za vazdušni saobraćaj i predsednika IO Inženjerske komore Srbije


ATR 72, avion koji će moći da koristi pistu budućeg novopazarskog aerodroma

Pomoćnik ministra je obišao potencijalne lokacije u Novom Pazaru i siguran je da će biti moguće napraviti pistu do 1500 m sa koje će moći da lete mali avioni, ATR-ovi koji mogu da prevezu do 70 putnika.

Ilić je objasnio da će u Novom Pazaru biti izgradjen specifičan aerodrom nalik onom u Insbruku i da će prva linija biti najverovatnije ona do Istanbula jer je to želja najvećeg broja građana i privrednika.

Novi Pazar, Foto: Ilustracija

Prvi korak ka realizaciji ovog kapitalnog projekta je pronalaženje odgovarajuće lokacije.


– U ovom trenutku to je najznačajniji projekat, ne samo za Novi Pazar, već i za ceo ovaj kraj. Taj aerodrom biće deo mreže aerodroma Srbije, a kompletan projekat i troškove njegovog održavanja finansiraće Vlada Srbije i resorno ministarstvo – ocenio je novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i dodao da se „odabir lokacije očekuje uskoro“.


Nakon izbora prostora na kojem će se graditi aerodrom, počeće izrada projektne dokumentacije. Vrednost projekta je 15 miliona evra i njegovu realizaciju finansiraće Vlada Srbije.


Inicijativa za izgradnju aerodroma u Novom Pazaru potekla je od Inženjerske komore Srbije a podržali su je potpredsesnici Vlade i ministri Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović.


Podsetimo, prema rečima direktora "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković, Srbija bi do 2025. godine trebalo da dobije najmanje pet novih aerodroma i da vazdušnim lukama premreži celu teritoriju zemlje - o čemu smo ranije pisali.

85 views0 comments

Comments


bottom of page